Україна і світ

Ліва півкуля мозку: за що відповідає і чим відрізняється від правої

Людський мозок — один із найскладніших органів у нашому тілі, який виконує безліч функцій, забезпечуючи нам можливість мислити, відчувати, діяти й сприймати навколишній світ.

Мозок поділений на дві півкулі — ліву і праву, кожна з яких має свої унікальні функції.

Розуміння ролі кожної з них може допомогти нам краще усвідомити, як працює наш мозок і чому ми діємо певним чином у різних ситуаціях.

Зараз дивляться

За що відповідає ліва півкуля мозку – у матеріалі Факти ICTV.

Що контролює ліва півкуля: функції

Вона традиційно вважається більш аналітичною, відповідаючи за наступні завдання:

  • Мова і процес мовлення. Ліва півкуля відіграє головну роль у розумінні мови та процесі мовлення, тобто граматику, синтаксис, побудову речень і правильне використання слів. Люди з пошкодженою фунцією часто стикаються з проблемами. Наприклад, афазія — розлад, що впливає на здатність говорити або розуміти мову.
  • Логічне мислення та аналіз, а саме вирішення математичних завдань, побудову логічних ланцюжків та роботу з фактами. Це  допомагає нам робити раціональні висновки та ухвалювати обґрунтовані рішення.
  • Письмо і читання. Ліва півкуля також контролює навички читання та письма. Вона дозволяє розпізнавати слова на сторінці, формувати букви та розуміти написане.
  • Рухи правої частини тіла. Це означає, що коли ми рухаємо правою рукою або ногою, ці дії керуються лівою півкулею.

Попри відмінності, обидві півкулі працюють разом, доповнюючи одна одну. Корпус мозолистий, товстий пучок нервових волокон, з’єднує обидві півкулі, дозволяючи їм обмінюватися інформацією.

Ця взаємодія забезпечує баланс між логічним і творчим мисленням, аналітичними навичками та емоційним сприйняттям світу.

Хоча кожна півкуля має свої унікальні функції, лише їх спільна робота дозволяє нам повністю реалізувати свій потенціал інтелектуальних і творчих здібностей.

Джерело: Healthline

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-12 19:22:05