Україна і світ

Лікарка розказує, що горло може боліти і при тонзиліті, і при ангіні, але в лікуванні є особливості

Саме явище запального процесу в горлі, який супроводжується збільшенням мигдаликів, почервонінням та болем, пацієнти зазвичай називають ангіною.

Коли винні бактерії

Але фахівці-отоларингологи, перш ніж поставити в такому випадку остаточний діагноз і призначити адекватне лікування, завжди дочекаються результатів аналізу мазка з горла.

Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська пояснює, що за типом збудника, який викликав запальний процес у горлі, це може бути як вірусне, так і бактеріальне захворювання.

Зараз дивляться

– Якщо виясниться, що у ділянці мигдаликів присутні бактерії, зокрема, стрептокок, без антибіотикотерапії не обійтися, – наголошує лікарка.

Дмитрієвська підкреслює, що дуже важливо пройти повний курс лікування й у жодному разі не припиняти терапію, щойно зменшився біль чи зникли нашарування на мигдаликах.

Якщо пацієнт не долікується призначеними антибіотиками, бактерії можуть мутувати та створити стійкі (резистентні) форми, які наступного разу зовсім не реагуватимуть на жодні ліки.

– Хронічні бактеріальні ангіни небезпечні для інших органів. Зокрема вогнище стрептококової інфекції в горлі може спричиняти захворювання серця та нирок, – застерігає лікарка.

Симптоми бактеріальної ангіни переважно подібні на ГРВІ. Проте інтоксикація, як правило, більш виражена.

Лікарі знають, що, оглядаючи такого пацієнта, важливо виключити небезпечне інфекційне захворювання – дифтерію, яка спочатку нерідко протікає дуже подібно до бактеріальної ангіни.

Віруси не бояться антибіотиків

Якщо ж у мазку не виявили жодних бактерій, скоріш за все, біль у горлі має вірусну природу. Тож лікувати цей стан, спричинений зазвичай ГРВІ, антибіотиками марно.

– Тонзиліт може протікати з нормальною температурою тіла або ж трохи підвищеною. Спостерігаються слабкість, ломота в тілі, озноб, – говорить лікарка.

Проте, за її спостереженнями, нерідко зберігається і відносно нормальне самопочуття.

– Білі нашарування на мигдаликах, котрі пацієнти часто сприймають за прояви бактеріальної інфекції, не потребують антибіотиків, вони зникнуть самі, – переконує Дмитрієвська.

У медичній термінології ці білі пробки називають казеозними відкладеннями, які продукуються мигдаликами, а потім накопичуються на поверхні.

Вірусний тонзиліт лікується зовсім інакше, ніж бактеріальна ангіна.

Можна робити періодичне полоскання горла неспиртовими аптечними розчинами, призначеними для цього, настоями трав тощо.

Джерело: Бережи себе

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-01 13:50:07

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин