Компанії України

Легенда про народження великого Бога Zeus

Зевс це найшанованіше божество, яке було в міфах Стародавньої Греції. Люди його любили і водночас боялися, що він покарає їх своїми блискавками. Є кілька легенд про те, як він з’явився на світ. Однак основна говорить про те, що він був сином титанів Кроноса і Реї. Зевсу вдалося вижити, завдяки його матері. Кронос був нещадним і злим титаном. Йому дали пророцтво, що він втратить свою владу через те, що хтось із його дітей скине його. Кронос дуже цього не хотів, тому він став просто пожирати всіх немовлят, яких народжувала його дружина Рея. Дружина намагалася відрадити його від таких жорстоких дій, але це не допомагало. Тоді Рея вирішила врятувати останнього сина Зевса. Вона загорнула в пелюшки камінь і віддала його Кроносу. Титан проковтнув його, нічого не запідозривши. Потім Рея втекла на грецький острів Крит. Вона залишила дитину в печері однієї з гір. Це місце було святим у греків. Тут ріс Зевс. Він харчувався молоком кози Амалфеї, а його вихованням займалася німфа. Так він виріс. Коли Зевс змужнів, він вирішив за всяку ціну врятувати своїх братів і сестер. Зевс приготував спеціальний напій. У приготуванні йому допомагала його дружина Метіда. Випивши його, Кронос став відригувати з’їдених ним немовлят. Вони вийшли вже дорослими. Це були майбутні боги і богині, які потім разом із Зевсом жили на горі Олімп.

До влади Зевс прийшов після десятирічної війни Богів і титанів. У битві богам допомагали одноокі циклопи і сторукі велетні. Кронос був повалений богами. Він був ув’язнений у Тартар. Мати землі, богиня Гея, розлютилася на Зевса за таке жорстоке ставлення до Кроноса. Вона створила жахливе чудовисько, щоб воно повалило богів. Але Зевс зміг його вразити своїми блискавками. Влада між богами була поділена між Аїдом, Пойседоном і Зевсом. Перший правив підземеллям, другий морем, а третій небом. Зевс і боги оселилися на горі Олімп. Звідси Зевс спостерігав за всіма. Того, хто робив добро, він обдаровував дарами подяки, а того, хто робив зло, він карав.

Місця шанування Зевса

Зевс це найшанованіший і найголовніший бог у давньогрецькому світі. У багатьох частинах Стародавньої Греції були створені місця поклонінь йому. У цих місцях здійснювали різні обряди, а в деяких навіть приносили жертви. Варто виділити такі найбільш відомі місця поклоніння Зевсу:

  1. Острів Крит. Він розташований у Греції на березі Середземного моря. Багато міфів і легенд присвячено цьому острову. Вважається, що саме тут Рея народила Зевса, ховаючись від злого тирана Кроноса. У цій печері Зевс виріс. Тут вигодовувала його своїм молоком коза Амалфея, а вихованням займалася німфа.
  2. Олімпія: місто, розташоване на острові Пелопоннес. Біля підніжжя гори Кронос у цьому місті зведено храм, присвячений Зевсу. Щорічно це місце користується великою популярністю у туристів. Раніше в храмі була зведена величезна статуя на честь Зевса. Вона вражала своїми величезними розмірами.

На честь Зевса проводилися різні фестивалі. В Афінах щорічно проводиться свято, яке називалося Діасія. Раніше стародавні греки приносили сюди жертви. В Олімпіаді проводився фестиваль, присвячений різним видам спорту. Його також проводили щороку. Такі ж спортивні заходи проводилися в Немеї.

Зевс у сучасному світі

У сучасному світі Зевса також шанують. Його ім’я часто використовують для назв організацій і підприємств, оскільки воно пов’язане з величчю і могутністю. Про це детально розповіли на тематичному сайті https://whoiszeus.com.ua/.

Зевса можна зустріти в різних сферах мистецтва. Великі художники створювали картини, присвячені моментам із життя великого бога. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Зевс також зображувався на картинах. Наприклад, є картина “Юпітер і Каллісто”. Намальована вона Франсуа Буше. Вона присвячена тому, як Зевс підкорив неприступну Каллісто.

Зевсу присвячені різні сучасні фільми. Наприклад, найвідомішими з них є “Війна богів” та “Війна титанів”. У них син Зевса Персей бореться з титанами, які вирішили захопити владу над світом і повалити богів.

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин