Україна і світ

Коли заборона на риболовлю в Україні у 2024 році: дати початку та закінчення

Період нересту дуже важливий, тому щороку у весняно-літній період в Україні запроваджуються певні обмеження на вилов риби у водоймах. Коли починається заборона на риболовлю в Україні, коли не можна ловити рибу 2024 – читайте на Фактах ICTV.

Заборона на риболовлю 2024: що відомо

Заборона на риболовлю запроваджується на той період, коли в Україні починається і закінчується нерест. Риболовля у цей період дозволяється лише з берега та за межами нерестовищ.

На нерестовищах ловити рибу категорично заборонено.

Зараз дивляться

Також забороняється пересування вздовж водоймів на транспортних засобах та моторних суднах. Винятком є судна, що належать органам рибоохорони та іншим уповноваженим державним органам.

Згідно з правилами любительського і спортивного рибальства на період нересту одній людині за добу дозволено:

  • вилов трьох кілограмів риби з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою (лише на ділянках, де дозволено любительське рибальство на період весняно-літньої заборони).

У цей період заборонено промислове рибальство та підводне полювання. Також посилюється контроль за роботою водозабірних споруд.

Коли заборона на риболовлю в Україні: терміни

Заборону на риболовлю під час нересту вводять, щоби зберегти рибні запаси. Цей період починається навесні, коли риба мігрує до місця нересту, щоб відкласти ікру.

Щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов риби розпочинається з 1 квітня й триватиме вона, орієнтовно, до 20 травня 2024 року. До 30 червня триватиме заборона й на вилов раків.

Проте ці терміни можуть корегуватися залежно від того, коли саме нереститься певний вид риби, а також від регіону та водойомів.

Наприклад, на Дніпровському водосховищі заборона на риболовлю починається з 5 квітня, а на Канівському, Кам’янському, Кременчуцькому та Київському – з 8 квітня.

Коли буде заборона на риболовлю в Україні у певних областях, можна дізнатися на сайті Держрибагентства за посиланням.

Який штраф за порушення заборони на риболовлю

У період нересту контроль за виловом риби здійснюється у посиленому режимі. За недотримання та порушення правил заборони на риболовлю передбачено покарання у вигляді накладання штрафів або кримінальної відповідальності з відшкодуванням збитків, завданих рибному господарству.

Штраф – це сума, яка накладаються на порушника правил рибальства. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, порушник заборони на риболовлю має сплатити такі суми штрафів:

  • за порушення правил рибальства накладається штраф у розмірі від 2 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян – відповідно це буде 34 грн та 170 грн;
  • за грубе порушення правил рибальства громадянам доведеться сплатити штраф у розмірі від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією знарядь для рибної ловлі – це 340 грн та 680 грн відповідно.

Під грубим порушенням мається на увазі рибальство із застосуванням електроструму, вогнепальної зброї, вибухових, отруйних або інших заборонених речовин.

  • Посадовим особам за грубе порушення правил рибальства доведеться сплатити від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян із конфіскацією засобів вчинення правопорушення – це 510 грн та 11 560 грн відповідно.

Також за порушення правил рибальства порушнику необхідно буде сплати таксу. Це сума штрафу за заподіяну шкоду водним біоресурсам, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1039 від 06 жовтня 2021 року за незаконне добування, збирання або знищення цінних видів водних біоресурсів.

Такса для порушників за незаконний вилов риби становить:

Фото: Державне агентство меліорації та рибного господарства України / facebook

Тобто такса – це відшкодування, компенсація заподіяної шкоди водойму внаслідок незаконної риболовлі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-10 10:57:23