Україна і світ

Канада для українців: суми податків, оренда житла та пошук роботи

Фото: Pixabay

Канада відкриває свої двері для українців, пропонуючи безліч можливостей для нового життя.

Факти ICTV дізнавалися, як переїхати до Канади та чи є для українців спеціальні програми.

Варіанти переїзду до Канади для українців

До літа 2023 року можна було скористатися програмою CUAET. Канадська програма екстреної допомоги українцям – це спеціальна програма для українців, які вимушені покинути свою країну через війну. Вона надавала можливість отримати дозвіл на тимчасове проживання та роботу в Канаді. Люди, які змогли отримати візу за цією програмою, уже не можуть нею скористатися і в’їхати в країну, якщо до цього не користувалися документом.

Зараз дивляться

Тепер абсолютно всі українці мають отримати дозвіл на в’їзд. Будь-яка людина має отримати одну з трьох віз:

  • туристичну;
  • гостьову;
  • робочу.

Як переїхати в Канаду до родичів

У жовтні 2023 року Канада запровадила нову програму для українців, щоб сім’ї могли возз’єднатися. Якщо у вас є родичі в Канаді, ви зможете переїхати до країни на постійне місце проживання.

Хто може взяти участь у програмі:

  • члени сім’ї громадянина або людини, яка має посвідку на постійне проживання в країні;
  • чоловік, дружина громадянина України, який має сім’ю в Канаді.

Тобто приїхати до жителя Канади можуть діти, батьки, бабусі, дідусі, подружжя, а також брати й сестри. Взяти участь у цій програмі можна тільки в тому разі, якщо ви приїдете в країну і заповните спеціальну форму. У ній вказуються сімейні зв’язки з резидентом або громадянином Канади. Водночас українці, які хочуть в’їхати в країну, обов’язково повинні отримати дозвіл на імміграцію і відповідати вимогам імміграційного законодавства. Йдеться про відсутність судимості.

Імміграція до Канади: що потрібно знати

Існує ще кілька програм імміграції для українців:

  • Express Entry – це федеральна програма для кваліфікованих працівників, яка оцінює кандидатів за системою балів.
  • Кожна провінція Канади має свої програми номінування, які можуть бути більш спеціалізованими та адаптованими до ваших навичок і досвіду.

Канада: правила проживання для українців

Потрібно пройти онлайн-оцінку, щоби визначити, на яку програму ви можете претендувати. Підготуйте всі необхідні документи, включно з паспортом, дипломами, сертифікатами про володіння мовами та іншими.

Складання мовних тестів: IELTS або TEF є обов’язковими для більшості програм.

Шукайте роботу ще до переїзду, використовуючи онлайн-платформи та канадські сайти з працевлаштування. Приєднуйтесь до місцевих спільнот українців та беріть участь у заходах, щоби швидше адаптуватися до нового життя.

Як орендувати житло в Канаді

Наявність кредитної історії та підтвердження працевлаштування значно спрощують процес оренди житла в Канаді. Однак, існують альтернативні варіанти для тих, хто не має цих документів.

Як орендувати житло без цих документів:

  • Знайдіть людину з хорошою кредитною історією та стабільним доходом, яка погодиться стати вашим поручителем. Поручитель бере на себе зобов’язання сплачувати орендну плату у випадку, якщо ви не зможете цього зробити.
  • Пропонуйте власнику житла сплатити декілька місяців оренди наперед. Це може знизити ризики для власника і збільшити ваші шанси на оренду.
  • Надайте довідку з банку про наявність заощаджень.
  • Якщо ви студент, пред’явіть стипендію або підтвердження фінансової підтримки від батьків.
  • Шукайте варіанти спільного проживання з іншими людьми, які мають стабільний дохід.
  • Розгляньте варіанти короткострокової оренди через сервіси типу Airbnb, поки не стабілізуєте своє фінансове становище.

Які податки в Канаді

В Канаді досить складна система оподаткування і вона може суттєво відрізнятися в різних регіонах. В Онтаріо є податок із продажу, який становить 13%. Тобто, якщо ви купуєте товари в супермаркеті на 100$, то вам доведеться заплатити 113$. Але особи з низькими статками зможуть отримати кредит.

Якщо ви хочете купити майно, вам також доведеться сплатити податок, який складається з двох частин.

Найбільший податок, який доведеться сплатити особі, що мешкає в Канаді – це Personal Income Tax. Це податок на доходи, які сплачує кожна приватна особа. Саме цей податок сплачується один раз на рік на весь отриманий прибуток.

Варто зазначити, що в Канаді діє прогресивна шкала податків. Тобто, чим вище доходи громадянина, тим більше податків він має заплатити.

Сума федеральних податків може складати від 15 до 33%. Доведеться сплатити податки в провінції, де ви мешкаєте. Цей податок складає від 5,05 до 13,16%. Але за надто низьких статків, людина не сплачує податки взагалі.

Чи важко знайти роботу в Канаді українцю

Відсутність канадської ліцензії або сертифікату може ускладнити пошук роботи. Якщо ваша професія вимагає спеціальної ліцензії або сертифікату, вам доведеться пройти додаткове навчання для отримання канадського документа.

Як шукати роботу в Канаді:

  • Використовуйте онлайн-платформи: Indeed, LinkedIn, Job Bank, компанії з працевлаштування.
  • Розкажіть друзям, родичам і знайомим про свій пошук роботи.
  • Відвідуйте кар’єрні ярмарки, щоби познайомитися з потенційними роботодавцями.
  • Створіть професійний профіль на LinkedIn і активізуйте свою мережу.

Як переїхати в Канаду без грошей

Волонтерство в Канаді – це чудова нагода не лише допомогти іншим, а і прискорити процес вивчення мови, розширити коло знайомств і, можливо, навіть знайти перспективну роботу.

Занурення в мовне середовище – найефективніший спосіб опанувати мову. Волонтерська діяльність дасть вам змогу щодня практикувати англійську або французьку (залежно від регіону) у реальних ситуаціях.

Волонтерська діяльність дасть вам змогу набути нових навичок, розширити кругозір та отримати цінний досвід, який стане в пригоді вам у майбутньому. Багато канадських роботодавців високо цінують волонтерський досвід. Це може стати чудовим стартом для вашої кар’єри в Канаді.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Існує безліч ресурсів, які допоможуть знайти відповідну волонтерську програму. Ось деякі з них:

  • Volunteer Canada – це національний центр волонтерства Канади, який пропонує велику базу даних волонтерських можливостей по всій країні.
  • GoVolunteer.ca – це ще один популярний ресурс, де ви можете знайти волонтерські програми за різними напрямками.
  • Багато міст і регіонів Канади мають свої власні волонтерські центри. Пошукайте інформацію про такі центри в місці, яке вас цікавить.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-05 19:33:08