Україна і світ

Камалі Гарріс доведеться боротись за ключові для демократів штати – Axios

Попри весь ентузіазм і гроші, які передвиборча кампанія віцепрезидентки Камали Гарріс генерує для Демократичної партії, її справжні випробування почнуться зовсім скоро.

Як пише Axios, для перемоги над Дональдом Трампом у президентських перегонах, Гарріс доведеться подолати відставання від президента Байдена в опитуваннях підтримки, а також продемонструвати роботу з виборцями з робітничого класу в ключових для демократів штатах – Пенсильванії, Мічигані та Вісконсині.

Боротьба Гарріс за ключові штати

Гарріс, як уродженці Каліфорнії, імовірно, доведеться перемогти в усіх зазначених трьох штатах без підтримки Джо Байдена, який нагадував виборцям із Пенсильванії про своє коріння з робітничого класу, коли виграв президентське крісло 2020 року.

Зараз дивляться

Перші загальнонаціональні опитування показують, що участь Гарріс дала демократам поштовх у напружених перегонах, але президентські вибори – це змагання між штатами.

На думку Axios, Гарріс, схоже, приваблює багатьох молодих виборців і представників меншин.

– Велике питання в тому, чи зможе вона зберегти нещодавній успіх Байдена серед літніх виборців і зупинити втрати демократів серед таких груп, як чоловіки-латиноамериканці та білі, які не відвідували коледж, – пише видання.

У стратегічному меморандумі, опублікованому на початку середи, кампанія Гарріс стверджує, що їй це вдасться. Вона має намір домогтися цього, зокрема, роблячи акцент на репродуктивних правах жінок і протиставляючи юридичні проблеми Трампа її історії як прокурора.

За даними Pew Research Center, перемозі Байдена над Трампом 2020 року сприяли його успіхи серед білих, які не відвідували коледж, – групи, яка допомогла Трампу перемогти Гілларі Клінтон 2016 року.

Як зазначає Ларрі Цейслер, керівник відділу зі зв’язків із громадськістю в Пенсільванії, не варто очікувати, що Гарріс зрівняється з Байденом за кількістю голосів у сільських районах штату.

Але, за його словами, Гарріс “підвищить явку і підтримку з боку афроамериканських виборців, різноманітних виборців і молодих виборців”.

Ще одна річ, яка може допомогти в обов’язковій для перемоги Пенсільванії: Гарріс розглядає Джоша Шапіро, популярного губернатора-демократа штату, як свого кандидата у віцепрезиденти. Його включення до виборчого квитка може змінити розклад сил.

Соціологія та показники підтримки Гарріс

У своїй кампанії Гарріс стверджує, що вона здатна збільшити свою підтримку, як порівняти з тим, як це вдалося Байдену 2020 року.

– Її чиста сприятливість на 19 пунктів вища, ніж у Трампа, серед білих виборців із вищою освітою та на 18 пунктів вища, ніж у Трампа, серед виборців, старших за 65 років, – пише кампанія Гарріс.

Вона також стверджує, що приблизно 7 % виборців, які ще не визначилися з вибором, “темношкірі, латиноамериканці та люди, молодші за 30 років”, – виборчі групи, які з більшою ймовірністю віддадуть перевагу Гарріс.

Водночас, зазначає Axios, відтоді як у неділю Байден залишив перегони, а Гарріс вклинилася в них, було опубліковано занадто мало опитувань.

Так, у вівторок агентство Reuters опублікувало національне опитування, згідно з яким Гарріс випереджає Трампа на 2 пункти (44%-42%).

У тому ж опитуванні, проведеному попереднього тижня, Трамп лідирував на 2 пункти, що свідчить про те, що зміна кандидата демократами призвела до того, що Трамп втратив позиції, а не набрав їх після з’їзду.

Нове опитування NPR/PBS News/Marist показує, що вступ Гарріса до перегонів повернув їх у вихідне положення, яке, за даними опитування, є статистично рівним.

Водночас опитування в різних штатах проводяться рідше і поки що не відображають ситуацію останніх двох тижнів. Останні дані показували, що Трамп випереджає більшість із шести штатів, де, ймовірно, вирішаться вибори, – Аризона, Джорджія, Мічиган, Невада, Пенсільванія і Вісконсин.

У соціологічному дослідженні New York Times/Siena College, проведеному до того, як Байден відмовився від участі у виборах, а на Трампа було скоєно замах, Гарріс показала кращі результати, ніж Байден, і практично зрівнялася з Трампом у Пенсильванії.

У Мічигані, за даними Real Clear Politics, Трамп лідирує приблизно на 2 пункти, якщо брати середнє значення опитувань Трампа і Гарріс.


Трамп не відстає

При цьому команда Трампа зосередилася на трьох штатах демократів, приділяючи особливу увагу Пенсильванії.

Його кандидат у віцепрезиденти, сенатор від Огайо Джей Ді Венс, планує часто проводити кампанії в Пенсільванії найближчими кількома місяцями, сподіваючись використати свою біографію для залучення виборців із робітничого класу.

Водночас, пише Axios, Гарріс може спробувати “нейтралізувати” Венса своїм власним вибором віцепрезидента.

Крім Шапіро, такі губернатори-демократи, як Рой Купер (Північна Кароліна) та Енді Бешір (Кентуккі), – є претендентами на посаду віцепрезидента, які мають широку популярність серед поміркованих демократів.

Боротьба за штати США

Експерт Ларрі Цейслер вказує, що Гарріс “і тому, хто буде її кандидатом, доведеться дуже багато працювати в Пенсильванії”.

– Їй доведеться представити себе виборцям – і вона не повинна дозволити, щоб її представляли як якусь ліву активістку з Сан-Франциско, тому що це не так, – каже він.

Три ключові штати – Пенсільванія, Мічиган і Вісконсін – не єдині місця, де коаліція Гарріс, що зароджується, зазнає випробувань.

Демократичний стратег Тоні Кані, заступник директора кампанії Байдена в Аризоні 2020 року, каже, що нещодавні перемоги демократів спиралися на високу явку серед молодих виборців і кольорового населення.

Він сподівається, що Гарріс залучить до участі у виборах тих виборців, які сумнівалися у виборі Байдена, що випереджає Трампа на кілька пунктів за опитуваннями в Аризоні.

Водночас Тарон Джонсон, демократичний стратег із Джорджії, вважає, що кампанія Байдена-Гарріс 2020 року була успішною завдяки широкій коаліції виборців. На його думку, Гарріс має “простягнути руку допомоги робітничому класу”, а також поміркованим і незалежним від партії виборцям, які, на його думку, “перебувають на волосині” від вибору.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-24 21:09:10