Україна і світ

головні новини за 6 грудня 2023 року

Під Москвою ліквідували колишнього нардепа Верховної Ради та колаборанта Іллю Киву, який перед повномасштабним вторгненням Росії зрадив Україну.

А паралельно із цим Сполучені Штати оголосили про новий пакет військової допомоги для України.

Про ці та інші головні події 6 грудня в Україні та світі – читайте в дайджесті на Фактах ICTV.

Зараз дивляться

День ЗСУ

Військове командування привітало українських захисників із Днем Збройних сил України.

Відповідні звернення головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Рустем Умєров і військові командувачі опублікували на сторінках у соцмережах.

У привітанні Залужний подякував усім воїнам, які роблять свою важку роботу. Рустем Умєров зазначив, що українські військові стали символом воєнної доблесті та незламності для всього світу.

Що сказали інші командувачі – можна переглянути у матеріалі на Фактах ICTV за цим посиланням.

Окремо слід відзначити ушанування пам’яті українських захисників, яке у День Збройних сил України здійснив президент Володимир Зеленський. Його звернення можна переглянути за цим посиланням.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Вибух у Дніпрі

У Дніпрі під час повітряної тривоги пролунали вибухи.

Спочатку у Повітряних силах ЗСУ писали, що спостерігається активність ворожої тактичної авіації на Півдні та Сході. А згодом повідомили про ракетну небезпеку у Дніпрі.

Як згодом повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак, ввечері українська ППО збила ворожу ракету у місті.

– У Дніпровському районі пролунав вибух. То по ворожій цілі працювала наша ППО. Захисники з ПвК Схід збили ракету, – написав він у Telegram.

Пакет допомоги США

Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму $175 млн.

У пакет допомоги США увійшли засоби протиповітряної оборони, додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем, артилерійські боєприпаси, високошвидкісні протирадіаційні та протитанкові ракети, боєприпаси для стрілецької зброї та підривні для розчищення перешкод, обладнання для захисту критично важливої національної інфраструктури.

Також США виділяють для України запасні частини, допоміжне обладнання, допоможуть з тренуванням військових і транспортуванням озброєння.

– Доки Росія не припинить цю війну, жорстокі атаки та виведе війська з України, для США критично важливо продовжувати очолювати коаліцію, яку ми створили з понад 50 країн, що твердо стоять на боці України, – йдеться у повідомленні.

Повернення дітей до України

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що 6 грудня Україна повернула вісьмох дітей додому.

– Сьогодні, у День святого Миколая, повертаємо вісьмох дітей додому. Спільні зусилля здатні створити передріздвяне диво – четверо дівчаток і четверо хлопців віком від 8 до 18 років вже скоро возз’єднаються зі своїми родинами та зустрінуть свята в обіймах своїх близьких на Батьківщині, – написав він у Telegram.

Єрмак подякував державі Катар та ЮНІСЕФ за залученість до процесу повернення депортованих дітей і тих, які опинилися на ТОТ.

– Ефективна взаємодія команди Офісу та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця у рамках плану дій президента України Bring Kids Back UA, – додав він.

Ліквідація Киви

У Підмосков’ї ліквідували зрадника України та колишнього нардепа Верховної Ради Іллю Киву.

За даними джерел Фактів ICTV, ліквідація ТОПового зрадника, колаборанта і пропагандиста Іллі Киви є спецоперацією Служби безпеки України. Зазначається, що Киву ліквідували зі стрілецької зброї.

Згодом представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону підтвердив ліквідацію Киви.

Російські інформагентства, тісно пов’язані з Кремлем, підтвердили смерть Киви. Разом з тим, за цими даними, Киву знайшли в селищі Супонево Одинцовського району Московської області.

Що відомо про Киву та його ліквідацію – читайте на Фактах ICTV.

Зеленський та лідери G7

Президент Володимир Зеленський під час виступу перед лідерами G7 назвав п’ять досягнень України за 2023 рік.

По-перше, наголосив голова держави, “Україна виграла битву в Чорному морі, і тепер у цій акваторії російський терор більше не панує”.

– Нормальне судноплавство відновлюється, і з кожним новим вантажем із наших портів виграє і глобальна продовольча безпека. Вже майже 7,5 млн тонн вантажів перевезено новим експортним коридором, який ми запустили, вигнавши російський флот, – сказав він.

Серед досягнень президент назвав і посилення української ППО, що дає шанс Україні цієї зими виграти битву за енергетику.

Що ще розповів Володимир Зеленський лідерам Групи семи – читайте на Фактах ICTV.

Угорщина проти членства України в ЄС

Владна партія Угорщини подала до парламенту резолюцію, щоб уряд не підтримував початок переговорів про повноцінне членство України в Європейському Союзі.

У резолюції стверджують, що нібито політика розширення ЄС повинна залишатися об’єктивним процесом, заснованим на правилах та результативності.

– Початок переговорів про членство з Україною має базуватися на консенсусі між державами – членами ЄС… Умов для цього сьогодні немає, – стверджується у резолюції угорської партії.

Іноземні журналісти звернули увагу, що Угорщина намагається посилити тиск на Брюссель напередодні вирішального саміту. Він має відбутися наступного тижня.

Війна в Україні, Російська агресія

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-06 21:05:13