Україна і світ

головні новини за 4 грудня 2023

Фото: Генштаб ЗСУ

В Україні посили виробництво зброї та вперше вийшли на показник шість САУ Богдана на місяць, а Сили оборони продовжили контрнаступ у районі Кремінної Луганської області.

Дайджест новин в Україні та світі за 4 грудня 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Обстановка на фронті

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні було ліквідовано 332 810 російських військових, з них 770 окупантів українські захисники знищили за останню добу.

Зараз дивляться

В ISW повідомляли, що Сили оборони України продовжують контрнаступ у районі Кремінної Луганської області і мають підтверджене просування.

Що сталося в Україні та світі: головні новини за 4 грудня 2023

Повідомляється, що ЗСУ просунулися на захід від населеного пункту Діброва.

Збільшення жертв у Новогродівці

Виявлено тіло дитини у Новогродівці на Донеччині на місці частково зруйнованого 3-поверхового житлового будинку.

Таким чином, кількість жертв ворожого обстрілу у ніч на 29 листопада Покровського району зросла до 3.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Фото: ДСНС

Батьків дитини – 33-річну жінку та 38-річного чоловіка – досі шукають, ймовірно, вони перебувають під руїнами будинку.

Заява Білого дому щодо допомоги Україні

Адміністрація президента США Джо Байдена 4 грудня надіслала Конгресу термінове попередження про необхідність затвердження десятків мільярдів доларів військової та економічної допомоги Україні.

У листі директор Управління з менеджменту та бюджету Шаланда Янг заявила, що до кінця року у США закінчаться кошти для надання зброї та допомоги, додавши, що вже немає грошей, які вони використовували для підтримки економіки України.

– У нас закінчилися гроші – і майже закінчився час, – зауважила Янг.

Також повідомлялось, що Україні можуть виділити кошти від конфіскованих російських активів у США.

– Шанси на ухвалення цього законопроєкту (№ 4175, який дозволяє президенту США конфісковувати російські активи на користь України, – Ред.) досить високі. Він був внесений у червні 2023 року та отримав двопалатну підтримку, а менш ніж за пів року вже був розглянутий комітетом із зовнішніх справ. Наступний розгляд має відбутися у фінансовому комітеті Конгресу. Але зазвичай, коли питання стосується зовнішньої політики або норм міжнародного права, фінансовий комітет погоджується з висновком комітету у зовнішніх справах, – сказала заступниця міністра юстиції Ірина Мудра, яка нещодавно була у США у складі офіційної української делегації.

Бронетехніка для України

Президент Болгарії Румен Радєв ветував ухвалений парламентом законопроєкт, який дозволяв безкоштовне надання Україні бронетехніки (БТР).

За його словами, депутати не мали можливості об’єктивно оцінити, чи є надана техніка необхідною. Президент зауважив, що не були враховані ні завдання воєнного часу, покладені на МВС, ні потреби Головних управлінь прикордонної поліції та пожежної безпеки і безпеки населення.

Натомість прем’єр Болгарії вважає, що парламент подолає вето президента.

— Це вето буде подолано, тому я не бачу, що тут коментувати, – заявив прем’єр-міністр Ніколай Денков.

Посилення виробництва зброї в Україні

Україна на виконання оборонних домовленостей з партнерами отримала “дефіцитні” ракети до наявних систем ППО, а також нові зенітні комплекси. Про це за результатами селекторної наради повідомив президент Володимир Зеленський.

– Отримали як дефіцитні ракети до наявних систем ППО, так і нові сучасні зенітні комплекси. Вдячний нашим друзям. Дають результат і зусилля з нарощування власного виробництва. Уперше вийшли на показник шість САУ Богдана на місяць. І вже бачимо, як збільшити його ще, – уточнив глава держави.

Ситуація у Польщі

Вночі 4 грудня пункт пропуску Угринів – Долгобичув на кордоні з Польщею відкрили для руху порожніх вантажівок на виїзд з України. Рух транспорту здійснюється в порядку загальної черги.

Пункт пропуску Угринів

Фото: ДПСУ

Крім того, на Волині перед пунктом пропуску Ягодин водії розпочали мирну акцію протесту.

Десяток вантажівок з плакатами під’їхали під пункт пропуску, вимагаючи припинити блокаду кордону.

Зараз на в’їзд в Україну чекають майже 3 тис. вантажівок на Львівщині і Волині.

На тлі розвитку подій на пунктах пропуску прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Уряд країни вимагатиме від ЄС скасувати “транспортний безвіз” для України

– Ми будемо дуже рішуче й однозначно вимагати відновлення системи дозволів на перевезення українських вантажівок і українських водіїв, які проїжджають і приїжджають до Польщі, – наголосив Моравецький.

Моравецький уточнив, що Польща вимагатиме від Єврокомісії відновлення дозвільної системи, яка регулюватиме транспортний ринок “рівноцінно і справедливо”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-12-04 21:21:55