Україна і світ

головні новини за 17 квітня 2024 року

Росія 17 квітня вдарила ракетами по Чернігову, внаслідок чого загинуло щонайменше 17 людей, ще майже 80 осіб дістали поранення.

Своєю чергою у Конгресі США визначились із датою голосування за додаткове фінансування України на понад $60 млрд.

Що відбулося в Україні та світі за добу 17 квітня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Удар РФ по Чернігову

Російська Федерація 17 квітня вдарила по Чернігову трьома ракетами. Через обстріл загинуло 17 людей та 78 осіб дістали поранення.

На місці ударів триває пошуково-рятувальна операція.

– На жаль, відомо про 17 людей, яких сьогодні у Чернігові Росія вбила своїми ракетами. 78 осіб звернулися до лікарень, вони отримали всю необхідну допомогу. Понад 40 осіб госпіталізовано, – повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако.

Серед загиблих внаслідок обстрілу Чернігова — 25-річна поліцейська Аліна Миколаєць. Дівчина дістала смертельне осколкове поранення.

Голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус в ефірі телемарафону Єдині новини повідомив, що 24 багатоповерхівки зазнали руйнувань внаслідок обстрілу міста.

Детальніше про атаку РФ по Чернігову – читайте на Фактах ICTV.

Палата представників готова голосувати за допомогу Україні

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон визначився із датою голосування за законопроєкт про додаткове фінансування України та оприлюднив відповідний законопроєкт.

За його оцінкою, голосування за пакет допомоги на суму понад $60 млрд має відбутись ввечері 20 квітня (ніч проти 21 квітня за часом Києва).

Згідно із представленим Палатою представників законопроєктом, Україні будуть надані далекобійні ракети ATACMS, а фінансування буде виділятись у вигляді кредитних коштів.

Детальніше про законопроєкт, запропонований нижньою палатою Конгресу США, читайте на Фактах ICTV.

Засідання Ради Україна — НАТО

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг на 19 квітня скликає засідання Ради Україна — НАТО. У заході братиме участь президент України Володимир Зеленський.

За словами Столтенберга, країни-союзники обговорять розширення підтримки України та те, як надати українським захисникам більше систем ППО.

– Оскільки ситуація на полі бою залишається дуже важкою, ми всі чули чітке і термінове прохання від України про збільшення допомоги, — сказав він.

Генеральний секретар блоку привітав кроки з боку Конгресу США щодо схвалення допомоги Україні найближчими днями.

– Це все частина підтримки, яка надається, зокрема F-16 від Нідерландів та Данії. Але Україна потребує ще більше. Тому якщо перед союзниками стоїть вибір між тим, щоб досягти своїх цілей щодо спроможностей, і тим, щоб надати більше допомоги Україні, моє повідомлення чітке — передайте Україні більше, — сказав Столтенберг.

Часів Яр під штурмами РФ

Російські окупанти намагаються прорватися різними обхідними маршрутами на околиці міста Часів Яр на Донеччині, але успіхів не мають.

Як заявив речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Хортиця Назар Волошин, на Бахмутському напрямку неодноразово фіксували спроби окупантів прорватися різними обхідними маршрутами на околиці міста Часів Яр.

– Цю спробу російської армії наші захисники успішно відбили, – розповів він.

За словами Волошина, окупанти під час штурмів Часового Яру використовують багі. На них росіяни заїжджають по дві-три людини, закидають когось зі стрільців в окопи, далі повертаються, щоб знову закинути малі штурмові групи.

— Ворог намагається заводити штурмові групи, але не закріплюючись на позиціях. І щоб зменшити кількість санітарних втрат, вони заводять свої групи без закріплення на позиціях, – повідомили в ОСУВ Хортиця.

Ініціатива Німеччини щодо ППО для України

Німецький уряд виступив із новою ініціативою щодо надання Україні додаткових засобів ППО.

Як пише Tagesschau із посиланням на речників МЗС та Міноборони ФРН, очільниками цих відомств ведуться перемовини з партнерами задля пошуку систем ППО для України.

Речник МЗС Німеччини зазначив, що офіційні особи звернулися до партнерів по НАТО та ЄС, а також до третіх країн. Інші подробиці ініціативи він не розкрив.

Удари по Джанкою

В ніч проти 17 квітня ударами по аеродрому під Джанкоєм, що в окупованому Криму, було уражено ракетний комплекс С-400 в районі командного пункту, повідомив партизанський рух Атеш.

За даними Атеш, підтверджена детонація в точці за координатами 45.7092211, 34.4270056, де раніше агенти партизанського руху фіксували підвезення довгих ящиків в обладнані капоніри.

– Підтверджується ураження новітнього комплексу С-400 з вибухом пускової установки та серйозними пошкодженнями решти машин комплексу. Окупанти вірили у свій новітній комплекс ППО настільки, що розміщували склади з ракетами безпосередньо біля пускової установки, – йдеться у повідомленні.

Також було зафіксовано “серйозне ураження” в районі командного пункту 5 зенітного ракетного дивізіону 18 зенітного ракетного полку 31 дивізії ППО 4 армії ПКС ЗС РФ, повідомляэ Атеш із посиланням на джерела зсередини російських сил ППО.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-17 21:45:10

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин