Україна і світ

головні новини за 13 травня 2024 року

Ситуація на фронті у Харківській області залишається складною – там РФ мала частковий успіх на Харківщині, просування окупантів зупинили наші військові.

Сьогодні ЗСУ збили черговий російський вертоліт Ка-52 Алігатор, який коштує $16 млн.

У РФ відбуваються кадрові перестановки – так новим міністром оборони замість Сергія Шойгу може стати Андрій Бєлоусов.

Зараз дивляться

Що відбулося в Україні та світі за добу 13 травня 2024 року – читайте далі в матеріалі на сайті Факти ICTV.

Ситуація на Харківщині

13 травня у Харківській області йдуть запеклі бої, внаслідок яких РФ мала частковий успіх на Харьківщині, але Силам оборони вдалось її зупинити.

— Противник не припиняє спроб витіснити підрозділи Сил оборони із позицій. Окупанти завдали вісім авіаційних ударів у районах населених пунктів Уди, Вовчанськ, Липці, Графське та Веселе Харківської області. Водночас Силами оборони здійснюються контратакувальні дії, – зазначено у зведенні Генштабу ЗСУ.

Втрати окупантів на Харківському напрямку 13 травня становлять 97 людей та 8 одиниць військової техніки.

Збиття Ка-52 Алігатор та Су-25

Сьогодні бійці 47 окремої механізованої бригади ЗСУ збили російський вертоліт Ка-52 Алігатор. Вартість такої повітряної машини становить близько $16 млн.

Відомо, що приземлили ворожий гелікоптер бійці зенітного ракетно-артилерійського дивізіону.

Крім того, Сили оборони збили російський Су-25 на Донеччині.

Затримання агентів ГРУ

СБУ затримала агентів російського ГРУ, які планували на 9 травня теракти у Києві біля кафе і у гіпермаркетах.

Зазначається, що саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

 — За задумом російської спецслужби, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів – щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати, – повідомили в СБУ.

Продовження торгівельного безвізу з ЄС

ЄС остаточно продовжив торговельний безвіз для України ще на рік.

– Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки. Продовжуємо інтеграцію до ЄС в прискореному темпі, – зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Рішення набуде чинності 6 червня. Торговельний безвіз діятиме до 5 червня 2025 року.

Це дозволить “швидко вживати заходів для виправлення ситуації у випадку значних збоїв на ринку ЄС або ринках однієї чи кількох держав-членів”. Крім того, діє так зване “екстрене гальмування” щодо низки видів продукції (яєць, м’яса птиці, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду).

Атака дронів у РФ і вибухи на Луганщині

За інформацією джерела, дрони СБУ атакували нафтобазу і підстанцію під Бєлгородом і Липецьком. Зокрема, електропідстанція живить тягові підстанції РЖД, нафтоперекачувальну станцію Станова та забезпечує транзит між Липецькою, Орловською та Брянською енергосистемами.

– Російська промисловість, яка працює на війну проти України, залишатиметься законною ціллю для СБУ. Заходи для підриву воєнного потенціалу ворога продовжуватимуться, – наголосив співрозмовник.

На Луганщині було зафіксовано влучання у ворожий склад із БК.

На численних відео та фото з мережі чути детонацію боєприпасів і видніється стовп чорного диму.

Ухвалення закону про іноагентів у Грузії

Незважаючи на протести, у парламенті Грузії розглянули “закон про іноагентів” за 67 секунд. Його у третьому читанні ухвалив Комітет з юридичних питань парламенту країни.

Голова комітету Анрі Оханашвілі заявив, що у депутатів правлячої партії Грузії не було зауважень, тому голосування відбулося так швидко, зазначивши, що третє читання передбачає лише редакційні поправки.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-13 20:48:12