Україна і світ

G7 обговорює варіанти використання заморожених активів РФ для допомоги Україні – Мінфін США

США спільно з союзниками по G7 продовжують вивчати низку можливостей для розблокування заморожених російських активів на суму близько 300 мільярдів доларів для допомоги Україні.

Про це заявила міністерка фінансів США Джанет Єллен, пише Reuters.

Вона запевнила, що Сполучені Штати та G7 віддані підтримці України, а також закликала Конгрес схвалити термінову військову та бюджетну підтримку.

Зараз дивляться

Водночас Єллен висловила побоювання, що Росію можуть підбадьорити внутрішні дебати в США та інших країнах щодо продовження надання допомоги Україні.

– Я боюся, що Росія починає бачити ознаки того, що США і наші союзники втомлюються або що їм стає важче знаходити шляхи підтримки України, і це дає їм надію, що вони зможуть пережити нас і дочекатися, коли наша рішучість зруйнується, – сказала вона.

За словами міністерки, наразі обговорюється низка можливостей, від повного арешту активів до використання їх як застави. Вона додала, що Вашингтон “дуже підтримує” нещодавні кроки Європейського Союзу щодо відокремлення відсоткових доходів від знерухомлених активів.

Високопосадовець Міністерства фінансів повідомив, що жоден з варіантів не знімається зі столу, але зазначив, що Україна також не матиме можливості отримати всю суму одразу, навіть якщо всі заморожені активи будуть заарештовані.

Одна з найбільш перспективних пропозицій, що розглядаються, полягає в тому, щоб країни G7 відстрочили виплату відсотків за замороженими російськими активами, щоб використати їх як заставу для кредитів або облігацій, випущених для допомоги Україні, повідомили джерела, знайомі з цим питанням.

Єллен також сказала, що західні чиновники оцінюють ризики, пов’язані з будь-яким таким кроком, включаючи російські погрози відплати, але висловила впевненість, що вони можуть бути пом’якшені.

Заморожені активи РФ

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну близько 260 млрд євро активів російського Центрального банку були заморожені країнами G7, ЄС та Австралією. Понад дві третини цих активів заблоковано в ЄС.

Київ неодноразово порушував питання необхідності конфіскації російських активів.

Євросоюз підготував законопроєкт, відповідно до якого вже у липні Україна може почати отримувати прибуток від заморожених суверенних російських активів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-17 07:56:27

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин