Україна і світ

Джонсон пропонує окремі законопроєкти про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню

Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон представив для голосування начерки законопроєктів про надання допомоги Україні, Ізраїлю, Тайваню та фінансування інших пріоритетів національної безпеки. Це все чотири окремі законопроєкти.

Про це повідомляє видання The Hill.

Така стратегія викликала невдоволення з боку деяких консервативних законодавців, які вимагають, щоб будь-яке додаткове фінансування Україні супроводжувалося посиленням заходів безпеки на кордоні США і Мексики. А це виключено із законодавчого проєкту Джонсона, і за документ можуть не проголосувати.

Зараз дивляться

План Майка Джонсона

План спікера полягає в тому, щоб спочатку ухвалити процедурні правила, які регулюють усі чотири законопроєкти – Україна, Ізраїль і Тайвань, і четвертий щодо пріоритетів національної безпеки.

Потім кожен документ винесуть на окреме голосування.

Така стратегія голосування за чотири окремі документи дасть змогу законодавцям у Палаті представників обирати, які частини сенатського законопроєкту вони хотіли б підтримати, а проти яких виступити.

Крім того, до кожного законопроєкту можна вносити поправки.

Арешт російських активів

Четвертий законопроєкт, пов’язаний із національною безпекою США, включає:

  • фінансування допомоги Україні шляхом арешту російських активів;
  • надання частини військової допомоги у вигляді кредитів;
  • санкції проти Ірану у відповідь на удари по Ізраїлю 13-14 квітня.

За словами іншого законодавця від Республіканської партії, цей план також міститиме заборону TikTok і конвертовані кредити для надання гуманітарної допомоги.

За словами Джонсона, члени Палати представників підтримують ідею голосування за кожен документ окремо.

Як відбуватиметься голосування

Тексти законопроєктів мають опублікувати вранці у вівторок. Далі законодавці матимуть 72 години на вивчення законопроєктів, а потім відбудеться голосування.

Спочатку Палата представників проведе процедурне голосування, щоб відкрити дебати щодо законопроєктів. Партія більшості зазвичай голосує на підтримку, а партія меншості – проти.

Позиція демократів

Деякі провідні демократи скептично ставляться до стратегії Джонсона, оскільки допомога Україні знову може застопоритися через те, що обидві палати наступного тижня перебуватимуть на канікулах.

Крім того, демократи в обох палатах хочуть, щоб Палата представників розглянула саме ухвалене Сенатом доповнення до законопроєкту щодо України.

– Вони ще не придумали [законопроєкт], а в нас немає часу. У нас його немає. Тож я налаштований дуже скептично. Україна перебуває на апараті життєзабезпечення, і вони ніби готуються висмикнути вилку з розетки. Навіть не стільки висмикнути вилку з розетки. Вони спотикаються об вилку, – сказав Адам Сміт, старший демократ у комітеті зі збройних сил.

За його словами, у Палаті представників схоже просто не розуміють серйозності ситуації.

Демократ у Палаті представників Стені Хойєр через ситуацію із законопроєктами щодо України називає Республіканську партію дисфункціональною.

– Ці хлопці вправляються в імпровізації… це свідчить про нерозсудливість і невігластво цієї республіканської більшості. Вони просто не можуть змусити себе зробити правильну й очевидну річ – винести на обговорення проклятий законопроєкт Сенату, – додав демократ Джаред Гаффман.

Позиція республіканців

Боб Гуд, голова Фракції свободи Палати представників, наголошує на пріоритеті забезпечення безпеки кордонів США.

– Ми не повинні відправляти допомогу іншим країнам, поки Сенат не ухвалить HR-2 (законопроєкт Республіканської партії про безпеку кордонів, ухвалений Палатою представників торік), – сказав республіканець Метт Гетц.

Інші республіканці також долучилися до критики законопроєктів і навіть пригрозили провести голосування з питання відсторонення Майка Джонсона через допомогу Україні.

– Мені важко повірити, що ми дамо щось Україні, не подбавши про наш кордон, – сказав представник Республіканської партії Пол Госар.

Джерело: The Hill, Axios

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-04-16 07:26:08

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин