Україна і світ

Дмитро Кулеба розкритикував рішення МОК щодо допуску росіян до змагань

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба розкритикував рішення Міжнародного олімпійського комітету, який дав рекомендації щодо допуску спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань.

В авторській колонці для французького видання L’Express міністр зазначив, що вже понад два десятиліття Росія сидить на жорсткій дієті мілітаризму та імперіалізму і використовує типове для спортивних подій зростання шовіністичних настроїв як інструмент, який мотивує росіян проливати кров і закладає підґрунтя для агресії.

— У властивій колишньому офіцеру КДБ манері Путін або використовував спортивні перемоги для зміцнення свого політичного курсу, або відверто та систематично їх фальсифікував, – зауважив Кулеба.

Міністр пише, що російське вторгнення у Грузію 2008 року та війна проти України не просто так збіглися з Олімпійськими іграми в Пекіні та Сочі.

Зараз дивляться

А фінальна частина ЧС-2018 з футболу дала російській пропаганді привід підняти бойовий дух напередодні страшних подій. Кулеба зазначає, що повномасштабне вторгнення в Україну в 2022 році не випадково почалося за лічені дні після завершення Олімпіади в Пекіні.

— Ті, хто не бачить у цих подіях очевидного взаємозв’язку, просто обрали бути сліпими, – додає він.

Кулеба підкреслює, що протягом попередніх двох десятиліть світ побачив чимало брудних методів Росії, серед яких допінг та підкуп міжнародних спортивних чиновників.

— Для Путіна спорт є лише черговим інструментом створення “прекрасного нового світу”, світу без правил. У ньому Росія має завжди перемагати – чи то завдяки допінгу, чи то завдяки корупції, війні чи за рахунок невимовних страждань сусідніх країн. Як будь-який диктатор, Путін вважає, що існує лише одне право: право сили. Все інше – чесність, ввічливість і прозорість – диктатори вважають просто шарадою.

За словами міністра, надто довго світ був готовий закривати очі на поведінку. Але нині Росія вже не перемагає.

— Нині Росія, ніби наркоман, потребує нової дози, і розраховує отримати її від МОК, який, схоже, має якусь загадкову історичну слабкість до диктаторів. Прагнення МОК дозволити участь росіян і білорусів у Олімпійських іграх під нейтральним прапором є ганебним наміром колаборації з черговим геноцидним режимом.

Кулеба додав, що МОК прагне закрити очі на злочини та дозволити російському диктатору використати спорт заради пропаганди, як це зробив Гітлер у 1936 році.

— “Спорт поза політикою”, кажуть прибічники участі російських та білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях. Вони воліють не помічати той факт, що більшість цих спортсменів є чинними військовослужбовцями.

Наприклад, 45 з 71 медалі, які завоювала російська команда на Олімпійських іграх в Токіо, отримали члени Центрального спортивного клубу російської армії. Тобто чинні російські солдати. Самі росіяни цього ніколи не приховували, вони пишаються цим. В Росії спорт, державна пропаганда та армія нероздільні, – зазначає міністр.

Він наголошує, що  Путін вже вніс політику в спорт, а ще у воєнні злочини. Міжнародний кримінальний суд офіційно видав ордер на його арешт за воєнний злочин, викрадення українських дітей. Це рішення неможливо відмінити, наголосив Кулеба.

Очільник МЗС ще раз підкреслив, що участь російських та білоруських спортсменів у Олімпійських іграх у Парижі чи будь-якому іншому міжнародному спортивному змаганні неприпустима.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

На останок міністр висловив жаль, що МОК систематично не може знайти у собі сили стати на захист принципів Олімпійської Хартії та ризикує увійти в історію як організація, яка потурає агресорам та прокладає шлях до світу без правил. Він додав, що зараз ми не у 1936 році і Україна не погоджується та ніколи не погодиться із такою ганебною політикою.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-29 19:20:14

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин