Україна і світ

Дії Грузії фактично зупиняють процес вступу до ЄС – Єврорада

Фото: Getty Images

Європейська рада висловила занепокоєння щодо курсу дій уряду Грузії, який суперечить принципам ЄС і фактично зупиняє процес вступу країни до Євросоюзу. 

Про це йдеться у документі з висновками саміту ЄС.

Зупинення вступу Грузії до ЄС: що відомо

У документі зазначається, що Європейська рада підтверджує готовність ЄС підтримувати грузинський народ на його європейському шляху. 

Водночас Єврорада висловлює свою серйозну стурбованість щодо курсу дій уряду Грузії, який суперечить цінностям, на яких ґрунтується Європейський Союз.  

У Єврораді зауважують, що подібний курс дій ставить під загрозу шлях Грузії до євроінтеграції і фактично зупиняє процес вступу до ЄС.

З огляду на це лідери ЄС закликали Грузію здійснити демократичні, всеосяжні та стійкі реформи відповідно до фундаментальних принципів європейської інтеграції.  

Своєю чергою, Європейська рада надалі уважно спостерігатиме за розвитком ситуації.  

Водночас Європейська рада очікує, що майбутні парламентські вибори у Грузії будуть вільними і чесними, відповідно до міжнародних стандартів і з безперешкодним доступом для спостерігачів за виборами, як для міжнародних, так і національних.

Крім того, Єврорада наголошує на необхідності захисту вільних, незалежних і плюралістичних засобів масової інформації.  

Також у документі йдеться про те, що Європейська рада підтверджує непохитну підтримку Європейським Союзом територіальної цілісності, суверенітету та незалежності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, що нещодавно посол ЄС у Грузії Павел Герчинський заявив, що відносини Грузії з Євросоюзом можуть значно погіршитися, якщо країна відступить від демократичних цінностей. За його словами, це може призвести до накладення санкцій.

Зазначимо, Захід посилив критику партії Грузинська мрія після того, як було ухвалено так званий закон про іноагентів. Більшість представників ЄС, США та інших держав вважають, що цей закон може сповільнити процес євроінтеграції Грузії.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Європейська рада

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 12:54:21