Україна і світ

Чи може суддя змінити своє рішення: коментар юриста

Фото: Pixabay

Судове рішення — це акт правосуддя, ухвалений згідно з нормами матеріального та процесуального права і згідно з конституційними засадами та принципами адміністративного судочинства. Воно є обов’язковим до виконання на всій території України.

Чи можна скасувати ухвалене судове рішення або змінити його?

Адвокат, керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько розказав, чи може суддя змінювати своє рішення і в якому випадку це можна зробити — читайте детальніше на Фактах  ICTV.

Що таке незмінність судового рішення

Принцип незмінності судового рішення (res judicata) означає, що його не можна переглянути або змінити без поважних причин. Верховний Суд часто застосовує res judicata, щоб запобігти зловживанням з боку сторін, які намагаються переглянути раніше вирішені справи.

— Суди блокують повторні позови з однаковими вимогами та між тими ж сторонами. Такий підхід гарантує стабільність та передбачуваність у правовій системі й не дає змоги скасовувати рішення без вагомих підстав, — зазначив адвокат.

Чи може суддя змінити своє рішення

Верховний Суд у справі №638/8647/17 пояснив: коли рішення суду набуває законної сили, воно стає загальнообов’язковим, незмінним, неспростовним і так далі.

Це дає змогу захистити порушені або оспорювані права сторін процесу. Незмінність судового рішення виникає до набуття ним законної сили, а після його проголошення суд, який ухвалив рішення, уже не може сам його скасувати або змінити.

Тому рішення, що не набуло законної сили, переглядається у вищих інстанціях — апеляційній або касаційній.

— У нашому законодавстві є винятки із цього принципу. Наприклад, перегляд судових рішень можливий за нововиявленими обставинами – коли з’являються нові факти чи докази, які не могли бути відомі під час ухвалення попереднього рішення, — прокоментував Ігор Ясько.

Конституційний Суд України наголошує, що такий перегляд є екстраординарним заходом, але не порушує принципу незмінності судового рішення, оскільки відбувається заради справедливості і для захисту прав громадян від помилкових рішень судів першої інстанції або слідчих суддів (наприклад, якщо невинну особу було засуджено).

Коли можливий перегляд судового рішення

Адвокат зазначив, що перегляд судового рішення можливий, якщо Європейський суд з прав людини ухвалить, що в процесі розгляду порушено права людини.

Також суд може ухвалою самостійно або за заявою учасників справи (незалежно від того, набуло судове рішення законної сили чи ні) виправити описки або арифметичні помилки, і це не буде вважатися порушенням принципу res judicata, тобто принципу незмінності судового рішення (ст. 269 ЦПКУ, ст. 253 КАСУ та ст. 243 ГПКУ ).

— Відповідач у справі може подати заяву для перегляду заочного рішення суду, якщо його не повідомили про судове засідання або він мав поважні причини для неявки (напр. ст. 284 ЦПКУ), — каже Ігор Ясько.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо після подачі заяви чи клопотання суд визнає обставини достатніми для перегляду, заочне рішення скасовується, і справу розглядатимуть повторно за загальними правилами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-18 14:18:40