Україна і світ

Деякі здорові звички можуть завдати організму непоправної шкоди — експерт

Фахівчиня з жіночого здоров’я і лікарка загальної практики NHS Сара Дженкінс пояснила, чому деякі звички, які прийнято вважати здоровими, можуть завдати нашому здоров’ю непоправної шкоди.

За словами експертки, проблеми починаються, коли виникає дисбаланс ключових гормонів, таких як гормон стресу кортизол, жіночі статеві гормони естроген і прогестерон, чоловічий статевий гормон тестостерон, гормон сну мелатонін і гормон накопичення жиру інсулін.

Соєвий капучино

Вся справа у фітоестрогені – біоактивній сполуці, яку містять бобові. Це може порушити баланс естрогену і метаболітів, якщо вживати соєве молоко у великих кількостях.

Зараз дивляться

Крім того, деякі види рослинного молока також містять багато доданого цукру, що спричиняє стрибки рівня глюкози в крові, що не дуже добре для гормонів і нашого організму загалом.

Щоденні високоінтенсивні тренування

Як стверджують експерти, занадто багато високоінтенсивних інтервальних тренувань без належного відновлення може негативно вплинути на гормональний фон і призвести до хронічно підвищеного рівня кортизолу.

Підвищений рівень кортизолу протягом тривалого часу також може пригнічувати імунну систему, що означає, що ви можете легше підхопити такі хвороби, як кашель і застуда. Плюс перетренованість загалом може пригнічувати функцію щитоподібної залози.

Використання підсолоджувачів

Дослідження показують, що штучні підсолоджувачі можуть негативно впливати на мікробіом кишківника. Навіть невеликі дози неотаму, похідного аспартаму, можуть спричинити дисбаланс кишківника. При цьому було виявлено, що інші підсолоджувачі також спричиняють зміни мікробіому.

Бутильована вода

Експерт пояснює, що мікропластик у цих пляшках може становити значний ризик для гормонального здоров’я.

Деякі хімічні речовини в мікропластику можуть імітувати естроген, порушуючи репродуктивне здоров’я і збільшуючи ризик гормонально-пов’язаних видів раку. Також можуть впливати на метаболічні процеси, потенційно сприяючи ожирінню і діабету.

Підйом о 5 ранку

Недостатня кількість сну з часом може призвести до підвищення рівня кортизолу, що може порушити роботу інсуліну, який відповідає за регуляцію цукру в крові. Нестача сну також порушує рівень греліну і лептину – гормонів, які контролюють ваші почуття голоду і ситості.

Виключення жиру

Експерт пояснює, що багато гормонів потребують жирів для свого виробництва. Холестерин – це тип ліпідів, і багато гормонів, включно зі стероїдними гормонами, естрогеном, тестостероном і кортизолом, виробляються з холестерину.

Деякі жири, особливо омега-3 жирні кислоти, відіграють роль у зменшенні запалення.

Постарайтеся включити до свого раціону жирну рибу, багату на омега-3, наприклад, сардини і лосось, а також яєчні жовтки, насіння чіа, горіхи й авокадо.

Занадто багато добавок

– Добавки можуть як допомагати, так і заважати гормональному балансу, – каже експерт.

Наприклад, надмірна кількість вітаміну D токсична, оскільки може збільшити всмоктування кальцію в шлунково-кишковому тракті та призвести до нудоти, блювоти, м’язової слабкості, втрати апетиту, зневоднення, поліурії, надмірної спраги та каменів у нирках.

Рекомендація NHS щодо вітаміну D становить 10 мкг на день, а максимальна доза – 100 мкг на день або 4000 МО.

Джерело: Express

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-30 10:25:07