Україна і світ

Повернути контроль над життям: психотерапевт про реабілітацію військових після полону


Клінічний психолог, психотерапевт, тренер груп підтримки для ветеранів Пилип Духлій розповів про основні етапи психологічної реабілітації військових, які пройшли полон.

Контроль над своїм життям

– Під час роботи з полоненими основним напрямком є відновлення контролю над власним життям. Втрата контролю є їхнім найвразливішим місцем, оскільки тривале перебування в полоні призводить до його закріплення в психіці, – каже експерт.

За його словами, завдання терапії полягає в тому, щоб відновити цей контроль, повернути впевненість у собі та допомогти їм повірити у свої сили.

Почуття гідності та право на життя

Другим важливим аспектом є відновлення почуття гідності. За словами психотерапевта, перебування в полоні часто супроводжується систематичним знущанням і приниженням, що значно підриває самооцінку.

Ще одним не менш важливим аспектом є повернення людини до розуміння того, що в неї є право на життя, потреби, емоції.

– Третій аспект роботи з полоненими – це повернення їм прав, адже в полоні вони повністю позбавлені будь-яких прав. Йдеться про право на власне життя, прояви, імпульси, потреби, думки та бажання, – відповідає фахівець.

Відновлення саморегуляції

Важливе питання, що постає в цьому контексті – це відновлення саморегуляції. У полоні їхнє життя повністю контролювалося іншими людьми, з жорстким дотриманням правил і вказівок.

Тож після звільнення виникає завдання повернення контролю над власним життям і безпекою.

– У полоні людина позбавлена відчуття безпеки, і цей постійний страх може залишитися навіть після звільнення, створюючи стійке враження небезпеки у всьому, що її оточує, – пояснив психотерапевт.

Дисоціація від тіла

Також проблемою, з якою стикаються колишні полонені, є дисоціація від власного тіла – дистанціювання від нього, ніби всі ці страждання відбуваються не з цією людиною, а з кимось іншим.

– Процес повернення до власного тіла – це тривалий і болісний шлях. Важливо поступово відновлювати здатність відчувати себе і своє тіло, але це потребує обережної та терплячої роботи, – пояснив Духлій.

Тема втрати

Також є особливість у роботі з тяжкопораненими. Під час роботи з ними опрацьовується тема втрати.

Втрата може стосуватися не тільки близьких, а й здоров’я, частини тіла, надії, впевненості в собі, а також соціального статусу. Багато втрат можуть бути неусвідомленими, але їхній вплив відчувається.

– Терапія в цьому випадку включає процес адаптації до нових реалій, а також ресоціалізації клієнтів. Це допомагає їм знайти нове місце у світі після всього пережитого, – розповів психотерапевт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-01 12:55:03