Суспільне мовлення

Декомунізація на Львівщині: що буде із демонтованими монументами

Понад 80 пам’ятників радянського періоду демонтували на Львівщині від початку року. Про це Суспільному повідомила секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській обласній військовій адміністрації Анна Герич. За її словами, що потім робити із монументами вирішують представники громад на місцях. Керівник артцентр “Я Галерея” Павло Гудімов пропонує створити центр тоталітарного минулого та там розмістити ці пам’ятники.

У центрі села Жуків розташований постамент солдата зі зброєю, знизу на стелі — імена загиблих у період Другої світової війни.

“За радянських часів у кожному селі ставили таку символіку, монументи бетонні і дуже тяжкі. Думали, що вони будуть незрушні. Трошки з запізненням, але їх треба рухати”, — каже голова Поморянської селищної ради Степан Бузановський.

Демонтаж пам’ятника радянських часі у селі Жуків Львівської області. Фото: Суспільне Львів

90% людей, чиї імена написані на стелі, жили у сусідніх селах, каже голова Поморянської селищної ради Степан Бузановський.

“Ми прибираємо верхню частину і ліквідуємо разом із написами років, а імена і плити ми думаємо їх або демонтувати, або переглянути та зробити на базі них ще щось”, — каже голова Поморянської селищної ради Степан Бузановський.

Декомунізація на Львівщині: що буде із демонтованими монументами

Імена загиблих у Другій світовій війні на стелі у селі Жуків Львівської області. Фото: Суспільне Львів

За словами заступника голови Золочівської районної військової адміністрації Богдана Гринишина, на Золочівщині є 45 пам’ятників комуністичного минулого.

“Інколи потрібне рішення сесії, інколи потрібне рішення виконкомів. З 45 ми вже 25 демонтували. Лишилася менша частина. Маємо надію, що до 1 липня завершимо цей процес”, — говорить заступник голови Золочівської РВА Богдан Гринишин.

Декомунізація на Львівщині: що буде із демонтованими монументами

Фото: Суспільне Львів

Від початку 2023 року на Львівщині вже демонтували понад 80 пам’ятників радянського періоду, каже секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській обласній військовій адміністрації Анна Герич. Залишилося менше ніж 170 монументів, та періодично виявляють нові. Що робити з демонтованими — вирішують представники громад.

“Ми не можемо накладати якісь санкції чи ще щось, бо це не є пам’ятка, тому громада розпоряджається на власний розсуд. Але вони також мають можливість передати це для майбутнього музею”, — каже секретарка робочої групи з питань декомунізації при Львівській ОВА Анна Герич.

Ініціатор створення центру тоталітарного минулого є керівник Артцентр “Я Галерея” Павло Гудімов.

“Ми спробували дослідити, де і як закріплювали цю пам’ять. По-перше, на тих меморіалах писали перш за все прізвища тих селян, які загинули в обставинах Другої світової війни і це ставало святинею. Але на тій святині в більшості випадків зображали кого? Радянського солдата чи радянську мати, яка плаче”, — розповідає керівник Артцентр “Я Галерея” Павло Гудімов.

Декомунізація на Львівщині: що буде із демонтованими монументами

Фото: Суспільне Львів

Поки монументи, які будуть у майбутньому музеї, зберігають у Жовкві. Зараз тут 8 пам’ятників, які раніше демонтували у громаді, розповідає міський голова Жовкви Олег Вольський.

“Ми одні з перших почали процес декомунізації зі знесення пам’ятників радянського режиму. І буквально минулого тижня ми завершили цей процес знесенням останнього пам’ятника. А також біля неї лежать два піонери, які були біля школи В’язівської і відповідно Жовківська громада стала однією з перших, хто завершив процес декомунізації на Львівщині”, — каже міський голова Жовкви Олег Вольський.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

За словами Олега Вольського, для майбутнього музею розглядають територію біля Жовкви, там, де розташований монумент, присвячений російському пілоту Петру Нестерову, який першим у світі виконав “Мертву петлю”.


Джерело: Суспільне мовлення України