Україна і світ

Дані з 20 країн: учені виявили високий ризик самогубства серед жінок-лікарів


Команда вчених Віденського університету в Австрії під час аналізу даних із 20 країн з’ясувала, що ризик самогубства серед жінок-лікарів значно вищий, порівняно з населенням загалом.

– За попередніми оцінками, у США щодня внаслідок самогубства помирає один лікар, а у Великій Британії – приблизно один лікар кожні 10 днів. Однак дані про показники самогубств серед лікарів у різних країнах суперечливі, – ідеться в повідомленні.

Дослідження

Науковці проаналізували результати спостережних досліджень, опублікованих у період з 1960 до 2024 року, в яких порівнювали показники самогубств серед лікарів і серед населення загалом.

Загалом було включено 39 досліджень із 20 країн. У підсумку вчені не виявили збільшення ризику самогубства серед лікарів-чоловіків. Однак серед лікарів-жінок ризик самогубства був значно вищим (76%), ніж серед загальної популяції.

Зараз дивляться

Необхідність заходів із профілактики

– Загалом це дослідження підкреслює постійну необхідність заходів із профілактики самогубств серед лікарів, – написала дослідницька група.

За словами вчених, нещодавня пандемія Covid-19 створила додаткове навантаження на психічне здоров’я лікарів, потенційно посиливши фактори ризику самогубства, як-от депресія та вживання психоактивних речовин.

Вкрай важливо, щоб усі працівники охорони здоров’я, які можуть зазнавати труднощів, отримували підтримку і могли звернутися по допомогу в разі потреби, наголошується в результатах дослідження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-22 10:15:10