Україна і світ

Covid-19: вчені виявили мутацію, яка вражає мозок


Американські науковці виявили мутацію в спайковому білку вірусу SARS-CoV-2, яка підвищує його здатність проникати в центральну нервову систему.

Це пояснює, чому під час Covid-19 людина втрачає нюх або страждає на туман мозку чи довготривалу форму хвороби. Свої висновки вчені опублікували в журналі Nature Microbiology.

Мутація білка

Досі було невідомо, чи що заражає клітини мозку — безпосередньо довготривалий Covid-19 чи він наслідок негативної імунної реакції, яка триває після інфекції.

Зараз дивляться

У дослідженні на мишах, інфікованих SARS-CoV-2, вчені виявили, що вірус у легенях виглядав так само, як і на початку інфекції.

Але у вірусі мозку вони знайшли зміни спайкового білку, і це допомагало йому проникати в клітини. Коли змінені віруси використовували для повторного зараження, вони знову інфікували легені.

— Дивлячись на геноми вірусів у мозку та легенях мишей, ми несподівано виявили, що віруси зі специфічною спайковою мутацією набагато швидше заражають мозок гризунів, — сказав співавтор дослідження Джадд Халтквіст.

Це дослідження має значення для розробки нових методів лікування, націлених на знищення вірусу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Medicalxpress

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-23 13:09:10