Україна і світ

Цикорій: користь і шкода для організму

Більшість людей знають про цю рослину з чудовими блакитнимм квіточками лише те, що коріння через відсутність кофеїну та танинів використовують як гідну альтернативу каві чи чаю.

Дехто ймовірно ще пам’ятає маленький епізод з італійської комедії Приборкання норовливого. Щоб звабити переконаного холостяка, героїня Орнелли Муті працює на фермі. Але робота надто важка для столичної панночки.

Елія, роль якого блискуче зіграв Адріано Челентано, пропонує їй тонізуючу цигарку. Дівчина думає, що це маріхуана, робить дві затяжки і каже, що травка чудово відновлює сили – втому мов рукою зняло. Потім виявляється, что то був цикорій.

Зараз дивляться

Звісно, кіно – це мистецтво, де вирує фантазія. Хоча насправді рослина дійсно чудодійна, оскільки має чимало цілющих властивостей.

Базуючись на наукових дослідженнях, розглянемо в матеріалі Фактів ICTV, чим корисний цикорій для організму.

Чим корисний цикорій

Cichorium intybus – а саме таку назву має цикорій латиною –  є багаторічною трав’янистою рослиною з сімейства айстрових.

Цикорій містить інулін – тип розчинної клітковини, яка діє як пребіотик, сприяючи зростанню корисних бактерій у кишківнику. Це додатково стимулює зростання захисної мікрофлори, покращує травлення, зменшує закрепи та активізує обмін речовин.

Ба більше, вживання цікорію може викликати відчуття ситості, що робить його корисним при схудненні. Також його рекомендують людям з цукровим діабетом як допоміжний засіб для зниження рівня глюкози в крові.

Речовини, що містяться в цикорії, позитивно впливають на ліпідний обмін організму та мають гепатопротекторну дію. Антиоксиданти в корені цикорію допомагають боротися з вільними радикалами і зменшити окислювальний стрес.

Шкода цикорію: кому варто бути обережним

У деяких людей може виникнути алергія на цикорій – свербіж, висипання на шкірі обличчя і навіть дихальні проблеми.

Тим, хто страждає на розлади шлунка та приймає ліки для зниження тиску та регуляції рівня цукру в крові, слід  проконсультуватися з лікарем. Адже взаємодія цикорія з препаратами здатна призвести до газоутворення, здуття живота та діареї.

Джерело: Healthline

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-07-04 11:14:05