Україна і світ

Чим обробити черешню після цвітіння: найкращі способи від хвороб

Черешня багата на антоціани, тож позитивно впливає на імунну систему, знижуючи рівень холестерину. Крім того, ця смачна ягідка містить поліфеноли, які покращують роботу мозку, уповільнюють старіння мозку, й антоціани, які є чудовим активатором роботи мозку, незалежно від віку людини. Але, щоб мати гарний врожай, треба вчасно проводити обробку черешні, зокрема це слід робити після цвітіння. Чим обробити дерево після цього періоду, а також про найкращі способи та схему проведення процедури Фактам ICTV розповів експерт з рослин Олексій Колесник.

Навіщо обробляти черешню після цвітіння

Навесні починається красивий період цвітіння черешні, який припадає на кінець квітня – початок травня. Квітки дерева приваблюють у цей період різних комах і шкідників, які активізуються навесні. Тож обробка у такий час є запобіжником псування ягід на початковому етапі.

– Обробка черешні після цвітіння допоможе знищити личинки шкідників, що можуть паразитувати у плодах, а також захистить від грибкових захворювань, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Шкідники черешні та вишні без своєчасного знищення можуть привести до втрати всього врожаю і загибелі дерева. Щоб не допустити цього, необхідно регулярно проводити профілактичні роботи на ділянці.

Зараз дивляться

Як часто здійснювати обробку черешні

Деякі садівники обробляють черешню аж шість разів. Перший етап припадає на початок весни, коли встановиться відносна тепла погода до +5°C. Це важливо, оскільки гинуть шкідники, які пробудилися, проте ще є малорухомими.

Другий етап обробки черешні проводять по “зеленому конусу”, коли бруньки набубнявіли і почали рости. Знищують комах у дорослій фазі, які готуються до яйцекладки.

Третя обробка повинна бути проведена до цвітіння, у період бутонізації. Вже у цей час прокидаються комахи, що пошкоджують листя та здатні знищити квітки.

По зав’язі здійснюють четвертий етап обробки черешні. У цей час активні комахи, що відкладають яйця всередину плодів.

Протягом росту зав’язі, за потреби, можна провести повторну обробку, щоб позбутися комах, які ласують смачними плодами. Крайній термін такої маніпуляції – за два тижні до очікуваного збору ягід.

Коли господарі зібрали врожай, проводиться останнє обприскування ягід. Це варто зробити до настання холодів. Така маніпуляція є необхідною, оскільки знищує шкідників перед зимівлею.

Чим обробити черешню після цвітіння від хвороб

У період цвітіння черешні краще зупинити вибір саме на біологічних препаратах.

– Перед дозріванням плодів я не рекомендую використовувати хімічні препарати, замість них краще провести обробки біопрепаратами: Актоверм, Бітоксибацилін, Мікохелп та Фітохелп, додаючи до них спеціальний прилипач, – додає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Краще не використовувати один засіб для обробки черешні, адже у шкідників може з’явитися стійкість до певних речовин. Найкращий варіант – чергувати між собою різні препарати, щоб досягти більшого ефекту.

Не забудьте ретельно обприскати всі частини рослин.

Чим обробити черешню після цвітіння від шкідників – попелиці та черв’яків. Далі поговоримо про методи боротьби з кожним із них.

  • Чим обробити черешню після цвітіння від черв’яків

Це вишнева муха, личинка якої розвивається на дереві й живиться плодами. Оптимальним засобом, який допомагає позбутися черв’яків після цвітіння черешні, є інсектициди. Відповідні обробки дерева цими препаратами проводять на 4-7-й день після початку льоту (зазвичай друга половина травня) та через 14-21 день після першої обробки.

Обприскування від вишневої мухи починають за температури від +18°С.

У магазині варто зупинити вибір на системних фунгіцидах, які діють порівняно довго. До таких можна віднести Проклейм, Каліпсо, Прованто-Вернал, Актеллік тощо.

Але, якщо ви, дотримуючись вищенаведених порад експертів, не збираєтеся псувати врожай хімічними препаратами, але черв’яків після цвітіння вишні все ж таки треба позбутися, то можна перекопати пристовбурну площу навколо дерева.

Фото: Pixabay

Справа у тому, що шкідник зимує під кроною тих дерев, на яких він харчувався у стані личинки. Лялечка залягає у поверхневому шарі землі – до 13 см, не більше. Це є найекологічнішим способом боротьби з вишневою мухою, який проводять ранньої весни та пізньої осені.

Опрацьовувати варто весь діаметр крони – той простір, де могли залягти черв’яки з черешні. Вже наступного сезону шкідників буде менше.

  • Чим обробити черешню після цвітіння від попелиці

Ще однією проблемою, яка провокує розвиток та розповсюдження черв’яка, є попелиця. Тож, щоби захистити черешню від хробаків, треба усунуту джерело її харчування – тлю.

Тут для початку можна спробувати народний метод – змити комаху струменем води. Проте значно дієвими від попелиці є інсектициди. Допомагають все ті ж препарати, що й від вишневої мухи (Актеллік, Прованто Вернал), або ж Енжіо.

Коли варто обробляти черешню: сприятливий час

Зверніть увагу на погоду – вона має бути не дощовою та безвітряною.

– Найкращий час для обробок – це суха, похмура та безвітряна погода, коли ультрафіолет не шкодитиме живим організмам у біопрепаратах, а вітер не зноситиме розчин, – розповідає наш постійний експерт з рослин.

Догляд за черешнею після цвітіння

Головне у догляді за черешнею, як і за будь-якою рослиною – це полив.

– У посушливі періоди регулярно поливайте ваші молоді черешні, – говорить Олексій Колесник.

Також варто не забувати про внесення добрив – обирайте підкормку для плодових дерев.

– Проводьте підкормки спеціальними добривами для плодових рослин та профілактику від хвороб зі шкідниками, – додає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чому тля з’являється на калині, що робити, щоб позбутися попелиці та чим обробити рослину.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-05-12 11:33:52

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин