Україна і світ

Чи зобов’язана Монголія арештовувати Путіна: відповідь МКС

Фото: Getty Images

Уряд Монголії зобов’язаний співпрацювати з Міжнародним кримінальним судом у рамках Римського статуту, проте може бути звільнений від обов’язку арештувати російського диктатора Володимира Путіна.

Про це заявив представник МКС Фаді ель-Абдалла у коментарі BBC.

Відповідь МКС на вимогу МЗС України щодо арешту Путіна в Монголії

– Держави-учасниці суду, зокрема, Монголія, зобов’язані співпрацювати, відповідно до глави IX Римського статуту – угоди, на підставі якої був створений Міжнародний кримінальний суд, – сказав він.

Зараз дивляться

Водночас наголосив, що за певних обставин держави можуть бути звільнені від зобов’язання здійснювати арешт, якщо вони будуть змушені “порушити договірні зобов’язання” з іншою державою або якщо це порушить “дипломатичний імунітет особи або майна третьої держави”.

– У разі відмови від співпраці судді МКС можуть зробити відповідний висновок і повідомити про це Асамблею держав-учасниць. Після цього Асамблея може вжити будь-яких заходів, які вона вважатиме за потрібне, – пояснив він.

Напередодні МЗС України закликало владу Монголії заарештувати очільника Кремля Володимира Путіна, який 3 вересня планує візит до цієї країни.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У відомстві таку вимогу пояснили тим, що Монголія є країною-підписантом Римського статуту, відповідно, на її територію розповсюджується юрисдикція МКС, який видав ордер на арешт російського диктатора.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-31 10:52:35