Україна і світ

Чи планують підвищувати тарифи на електрику в Україні найближчим часом

Найближчим часом не варто очікувати підвищення тарифів на енергетику для населення.

Про це заявив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу українському Медіа-центрі.

Водночас, на його думку, Україні треба якомога швидше забувати про пільгові тарифи для населення, не тільки в електриці, але й у теплі та воді.

Зараз дивляться

— Все це рудименти пострадянського періоду, коли на цьому будувалися великі корупційні схеми. Нам треба переходити до європейської практики, коли у нас будуть чесні ринкові ціни, конкурентна ситуація і одночасно адресно цільова субсидія для тих, хто її потребує.

Коли я чую, “армагедон, підіймають ціни для населення!” від киян – мені хочеться сміятися. Якщо ви живете у трикімнатній квартирі на Оболоні, ваша платіжка за електрику близько $7-8 – 250-260 грн.

За його словами, ті, хто плачуть щодо цін на тарифи, розуміють, що це немає жодного відношення до реальної ринкової ціни, а результатом стає велика корупція, велика неефективність, величезний тиск на бюджет і все, що з цим пов’язано.

— І так само цю низьку ціну отримують люди, які мають величезні будинки та величезні статки і вони так само не платять за електрику фактично нічого. Тому я абсолютно впевнений, що Україна немає альтернативи, окрім як рухатися траєкторією реальної ринкової реформи.

Він додав, що низькі тарифи створюють “фантастичне” середовище для корупції та неефективності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Скріншот: Media Center Ukraine

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-03 17:46:09