Україна і світ

Чи можна садити тюльпани весною та як робити це правильно

Вже хочеться тепла, сонечка і, звісно, квітів. Справжнє весняне натхнення дарують тюльпани. Якщо хочеться виростити ці різнокольорові промінчики на своєму подвір’ї, то варто знати, коли та як їх саджати. Про це Фактам ICTV розповів наш постійний експерт із захисту рослин Олексій Колесник.

Чи можна садити тюльпани весною

Тюльпани полюбляють за декоративність і за безліч сортів. До того ж, вони мають ще одну перевагу – невибагливість. Однак це не виключає деяких особливостей у догляді за цими квітами, наприклад, щодо часу їхнього вирощування. Так, насправді, тюльпани можна садити як восени, так і навесні.

– Тюльпани можна висаджувати і весною, і восени, – зауважив експерт.

Зараз дивляться

Звичайно, більшість досвідчених садівників віддають перевагу осені, через те, що квіткові цибулини встигають чудово вкоренитися ще до приходу холодів. Найоптимальнішим для цього часом є жовтень – початок грудня.

Фото: Pixabay

Місяць висаджування навесні залежить від сорту тюльпанів. Ранні можна висаджувати у другій половині березня, коли розтане весь сніг і земля не буде мерзлою. Але завжди є ймовірність, що вдарять морози. Тож краще посадити тюльпани спочатку у горщики, а у квітні пересадити на клумбу.

Загалом під час саджання тюльпанів радять орієнтуватися на температуру ґрунту.

– Тюльпани можна починати висаджувати, коли ґрунт вже повністю відійшов від зимових морозів та підсушився. Зазвичай це кінець березня або початок квітня. Все залежить від погодних умов, – каже наш постійний експерт із захисту рослин Олексій Колесник.

Висаджувати цибулини тюльпанів у сад можна тоді, коли температура на глибині 10 см не вища й не нижча від +7-8°С. Якщо ж вона буде меншою або більшою, то можуть виникнути труднощі з укоріненням цибулин.

Особливості висаджування тюльпанів весною

Садять тюльпани на сонячному місці, з приходом весни їм потрібно багато світла та тепла.

– Для посадки цих світлолюбних квітів найкраще підійде відкрита ділянка з легким, добре дренованим ґрунтом. Якщо у вашому розпорядженні є тільки ділянки з важкими чорноземами, то їх можна розбавити легким піском, – зауважує Олексій Колесник.

Крім того, тюльпани полюбляють бути у компанії з жовтими або білими нарцисами. Тож їх можна висадити поруч із цими квітками. Дуже гарний вигляд має дует із цих рослин біля низькорослих хвойників. Останні, завдяки своїй стриманій красі, вигідно підкреслять витонченість нарцисів і крихкість тюльпанів.

Як правильно садити тюльпани весною: покрокова інструкція

Наш постійний експерт із захисту рослин розповів про покрокову висадку тюльпанів у ґрунт навесні.

  • Крок 1. Підготовка

Висаджування тюльпанів починається із підготування ділянки під них. Радять перекопати землю на глибину 25 см, а під час цього удобрити ділянку компостом, деревною золою або перегноєм.

Також варто уважно поставитися саме до відбору матеріалу для посадки. Цибулини не мають бути пошкодженими та кволими.

– Почати варто з відбору цибулин, приберіть пошкоджені та хворі цибулини, – зауважив наш постійний експерт із захисту рослин.

Перед висадкою цибулини можна загартувати, щоб вони не боялися раптових морозів. Для цього на ніч залиште цибулини в холодильнику. Потім, на бажання, посадковий матеріал можна замочити у розчині: 100 мл перекису водню на 1 л води. Цибулини потрібно залишити у ньому на 30 хвилин. Якщо тюльпани вже оброблені продавцем, то робити цього не потрібно.

  • Крок 2. Викопуємо ямку

Що більша за розміром цибулина, то глибшою повинна бути ямка. Варто підготувати ямки до 20 сантиметрів завглибшки. Також зробіть відступ від кожної з них приблизно на 15 см.

Полийте лунки водою.

  • Крок 3. Занурюємо цибулини у ґрунт

Розташуйте цибулини у підготовлених лунках так, щоби їхній плоский бік був спрямований донизу.

  • Крок 4. Присипаємо цибулини землею

Після цього злегка присипте цибулини землею, але не утрамбовуйте їх. Розрівняйте землю на клумбі граблями і полийте ділянку.

– Варто обережно ущільнювати землю, щоби запобігти утворенню порожнин, ну, і, звісно, після цього полийте лунки водою, – зауважує наш постійний експерт із захисту рослин Олексій Колесник.

Як правило, на укорінення цибулин треба десь два тижні. Приблизно за два тижні повинні з’явитися перші сходи – зелені листочки. Тоді варто порихлити ґрунт граблями, проте неглибоко.

Цвітуть весняні тюльпани приблизно на початку або в середині літа.

Посадка тюльпанів навесні: головні помилки

Серед головних помилок під час посадки тюльпанів – перезволоження ґрунту та щільне розміщення.

– Тюльпани не люблять перезволоження, воно часто може відбуватися через недостатній дренаж ґрунту, – каже Олексій Колесник.

А густе розміщення призводить до затінення цих світлолюбних рослин і конкуренцію за поживні речовини.

Крім того, не варто надто глибоко занурювати цибулини у землю, оскільки це дуже ускладнить їхнє проростання.

Догляд за тюльпанами після висаджування навесні: особливості

У цьому розділі поговоримо про полив, добрива та інші хитрощі у догляді за тюльпанами після посадки.

Поливати клумбу потрібно регулярно, щоб ґрунт не пересихав.

– Щойно висаджені цибулини тюльпанів потребують регулярного поливу, після проростання його необхідно зменшити, – зауважує наш постійний експерт із захисту рослин.

Намагайтеся поливати так, щоб вода не потрапляла на листя.

Під час активного росту можна проводити підкормку тюльпанів універсальними добривами для квіткових рослин.

  • Регулярних огляд тюльпанів

Щоби вчасно виявити хворобу та запобігти загибелі рослини через них, слід ретельно та регулярно оглядати тюльпани.

– Регулярно оглядайте тюльпани щодо хвороб чи шкідників, а за перших ознак патогенних організмів необхідно проводити обприскування, – розповідає наш постійний експерт із захисту рослин.

Зазвичай для тюльпанів купують такі препарати:

  • Максим – для протруєння цибулин;
  • Актеллік – для боротьби зі шкідниками на рослині;
  • Актара – для боротьби з ґрунтовими шкідниками;
  • Енжіо – для боротьби з хворобами.

До речі, раніше Факти ICTV писали, скільки коштують тюльпани в різних регіонах України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-24 14:12:36

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин