Україна і світ

Чи можлива примусова мобілізація в Україні: відповідь адвоката

Фото: Depositphotos

Наразі в Україні триває загальна мобілізація, що означає поповнення Збройних сил України новими військовослужбовцями по всій території країни.

Факти ICTV дізнавалися в адвоката юридичної компанії Riyako&partners, заступниці голови військового комітету Асоціації правників України Катерини Аніщенко, чи можлива примусова мобілізація в Україні.

Загальна мобілізація в Україні: що це означає

Відповідно до закону, на період загальної мобілізації призову підлягають всі громадяни віком від 18 до 60 років, які можуть виконувати військовий обов’язок.

Зараз дивляться

Винятком є особи, які заброньовані на період мобілізації підприємствами, особи з інвалідністю, які мають висновок ВЛК про непридатність до військової служби, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, вихователі, а також багатодітні батьки, які мають більше трьох дітей.

Детальніше про тих, хто не підлягає мобілізації під час воєнного стану, читайте в матеріалі Фактів ICTV.

– Особи, які не оновлюють дані, не з’являються у ТЦК після отримання повістки, ухиляються від проходження військово-лікарської комісії, можуть бути оголошені у розшук, а також притягнуті до адміністративної відповідальності, – зазначає адвокат.

Що буде за відмову від мобілізації в Україні

– Проти власної волі особу не можуть відвезти на фронт, адже це порушення чинного законодавства. Є певний Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, – зазначає адвокат.

Особа може написати відмову від повістки та буде нести адміністративну відповідальність. Для осіб, які систематично ухиляються від мобілізації, передбачена кримінальна відповідальність строком від 3 до 5 років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Не можуть примусово мобілізувати чоловіка, вік якого більше 60 років або менше 18. Також не підлягають мобілізації категорії, які мають відстрочку або бронювання. Але такі особи можуть бути мобілізовані за власним бажанням. Тому наразі питання, чи можлива в Україна примусова мобілізація, не коректне.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-02 18:27:26