Україна і світ

Час, кількість води та секрети: як часто поливати баклажани


Одна з основних умов успіху під час вирощування баклажанів — це правильний догляд, зокрема і вчасне зволоження ґрунту. Як часто поливати баклажани, якою водою це краще робити та у який час доби – читайте поради нашого постійного експерта з рослин Олексія Колесника.

Як часто поливати баклажани

Відповідь на це питання ховається в особливостях цієї рослинної культури. Справа у тому, що баклажани – вологолюбні, а це означає, що ґрунт під овочами має бути постійно зволоженим, проте без застою води.

Найкраща вологість ґрунту — 80 %. Саме вона сприяє формуванню великих та м’ясистих плодів, що мають рівну форму та пружну, соковиту середину. Але, як часто потрібно поливати баклажани у відкритому ґрунті, щоб домогтися таких показників? Це залежить від багатьох факторів – погоди, типу землі та стадії розвитку рослини.

Зараз дивляться

– Частота поливу баклажанів залежить від багатьох факторів: погоди, типу ґрунту та стадії розвитку рослини. Так, наприклад, молоді рослини потребують більше вологи, ніж дорослі., – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Загальна порада – баклажани варто поливати не рідше одного-двох разів на тиждень.

  • Погода

Під час спеки потреба у воді у баклажанів зростає.

– У спекотну погоду рослини потребують більшого поливу, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

У разі підвищення температури на дворі – баклажани поливають приблизно через день. Пам’ятайте, що посуха може спричинити обпадання листя і квітів, а також призвести до сповільнення зростання і утворення зав’язі.

  • Ґрунт

Піщаний ґрунт висихає швидше, ніж чорнозем, тож баклажани потрібно поливати частіше.

  • Стадія розвитку рослини

Найбільша потреба у воді у баклажанів з’являється у період квітнення і плодоношення.

– Під час зав’язування та дозрівання плодів бажано збільшити частоту та рясність поливу. Постарайтесь підтримувати ґрунт вологим на глибину до 25 сантиметрів, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

А за тиждень до збору врожаю варто починати зменшувати полив, щоб уникнути надмірної водянистості плодів та їх загнивання.

Якою водою краще поливати баклажани

Однак важливо не лише, як часто потрібно поливати баклажани, а й якою саме водою здійснювати зволоження ґрунту. Це має бути відстояна хоча б протягом доби вода. Це необхідно для того, щоб з неї випарувався весь хлор і осіли інші речовини. Аби всі ці елементи пішли з води, її варто тримати у відкритій ємності.

Полив города, вода, город, догляд за рослинами

Фото: Unsplash

До того ж, за добу рідина вбере вуглекислий газ з повітря, трохи підкислиться і стане м’якою. Зауважимо, що варто відстоювати не лише воду з-під крану, а й фільтровану, і ту, що набирають у свердловинах.

А ще, вона повинна бути “живою”, тобто рН води має бути більше 8.

– Полив проводити найкраще відстояною водою, температури навколишнього середовища, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Не можна баклажани, як і інші городні культури, поливати холодною водою, оскільки рослинні клітини починають розриватися. Це відбувається через різкий перепад температур. Результатом може стати уповільнення розвитку рослини та навіть загибель овочів.

Тож, щоб рослина не відчувала стрес під час поливу, вода повинна бути теплою — 20-25° С.

У воду за бажанням також можна додавати добрива – бор, марганець, залізо. Це сприятиме розвитку суцвіть та покращить якість плодів.

– Разом з поливом можна проводити підживлення добривами з вмістом бору, марганцю та заліза, вони стимулюють розвиток суцвіть, формування зав’язі та покращення якості плодів баклажанів, – розповідає наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Використовуйте для поливу 1,5-2 літри води на кожну рослину.

У який час доби краще поливати баклажани

Краще поливати баклажани вранці – тоді температура повітря ще відносно невисока і вода повільно проникає у ґрунт, досягаючи коріння. До того ж, ранковий полив знижує ризик випаровування та опіків, а також запобігає розвитку захворювань.

– Як і для більшості рослин, для баклажанів найкращий час для поливу – ранок та вечір, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Баклажани потрібно поливати під коріння, уникаючи потрапляння вологи на листя. Кількість води має бути такою, щоб промочити землю на 20-40 см — саме на такій глибині розташована основна частина коріння рослини.

– Найефективніший спосіб поливу – під корінь, уникаючи змочування листя, яке може призвести до виникнення плям і хвороб, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Як часто поливати баклажани, аби не перезволожити ґрунт

Баклажани дуже полюбляють воду, проте надмірне перезволоження може призвести до згубних наслідків – загнивання коріння та грибкових захворювань.

– Надмірний полив може призвести до розвитку збудників грибкових захворювань, загнивання коріння й інших частин рослини, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

До того ж, підвищена вологість повітря, а саме понад 65-75 % – одна з найбільших проблем під час вирощування цих овочів у теплиці.

Щоб запобігти хворобі, теплицю необхідно регулярно провітрювати, особливо після поливу, і не згущувати посадки. Однак не створюйте додаткові протяги, а для цього відкривайте кватирки й двері лише з одного боку.

Ще раз наголосимо, що пересихання ґрунту також погано впливає на рослину – її ріст сповільнюється, а городня культура починає в’янути. Тож у поливі баклажанів підтримуйте баланс.

– А пересихання ґрунту призводить до в’янення, зупинки росту та нерідко і до повної загибелі рослини, – говорить наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Зрозуміти, що час поливати баклажани, нескладно – занурте палець в ґрунт на глибину два-три см. Якщо ґрунт сухий, значить пора йти за водою і зволожувати рослину.

Після закінчення поливу почекайте дві години і прорихліть ґрунт – так у вас вийде прискорити доступ кисню до баклажанів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, зібрати гарний врожай баклажанів часто перешкоджає не лише неправильна система поливу, а й шкідники. Раніше Факти ICTV писали, чим обробити баклажани від колорадського жука.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-01 17:17:30