Україна і світ

Британія підтримує удари Storm Shadow по РФ, але остерігається конфлікту зі США – ЗМІ

Фото: Getty Images

Велика Британія підтримує використання Україною ракет Storm Shadow для ударів по Росії, але не закликатиме до цього публічно, оскільки побоюється, що це призведе до конфлікту зі США.

Про це пише британська газета The Telegraph, посилаючись на неназваних офіційних осіб Британії.

Британія підтримує застосування Storm Shadow для ударів по Росії

У матеріалі йдеться, що ракети Storm Shadow, як правило, використовуються разом із засекреченими американськими системами, що вимагає дозволу Вашингтона.

Зараз дивляться

The Telegraph пише, що Велика Британія не зверталася до США з офіційним запитом щодо використання Україною ракет на території Росії, оскільки “занепокоєння США щодо цього кроку було чітко висловлено”.

Джерело в Білому домі повідомило газеті, що адміністрація Байдена стурбована тим, що їхнє використання, навіть без схвалення США, може призвести до ескалації ситуації і втягнення американських військ у війну.

Прем’єр-міністр Британії Кір Стармер, наскільки відомо, не хоче провокувати конфлікт через це питання і, як кажуть, застосовує “консультативний підхід” до переговорів з США з цього питання після попередніх дипломатичних суперечок.

У статті також йдеться, що Сполучені Штати в приватних розмовах нарікають на підхід Британії до надання військової техніки Україні.

На початку цього року тодішній міністр оборони Британії Грант Шаппс наполягав на тому, щоб Київ завдав удару по російських військових кораблях у Криму, тоді як Америка була більш обережною.

Джерела повідомляли, що рішення Британії стати першою західною країною, яка передала Україні основні бойові танки, а також прагнення країни поставити винищувачі F-16 викликали занепокоєння у Вашингтоні, оскільки чиновники вважали, що Лондон намагається підштовхнути їх до подібних рішень.

Вважається, що ця ситуація стала причиною відмови США підтримати спробу ексміністра оборони Британії Бена Воллеса стати генеральним секретарем НАТО.

— США бояться ескалації більше, ніж ми, тому що їм доводиться мати з нею справу. Ми – ні. Їм, зрештою, доведеться збирати уламки. Маленька Британія не може воювати з Росією, – сказав високопоставлений чиновник Британії на умовах анонімності.

Окрім побоювань, що удари Storm Shadow по Росії можуть призвести до ескалації конфлікту, в США також побоюються, що ракети тепер не зможуть знищити російські цілі, які були відсунуті від кордону.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нещодавно газета The Times писала, що Велика Британія понад місяць чекає, щоби Сполучені Штати погодили застосування Україною ракет дальнього радіуса дії Storm Shadow для ударів по території РФ.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-28 14:54:26