Львівський портал

Близько 20 переломів за два роки. У Львові лікують хлопчика із рідкісним захворюванням

4-річний Артемко із Львівщини хворіє на недосконалий остеогенез. Через нестачу колагену його кістки крихкі – до двох років у хлопчика було близько 20 переломів. Про це повідомляє Центр Дитячої Медицини. СП «Західноукраїнский Спеціалізований».

Перший перелом трапився, коли малюк щойно почав сидіти – стегнова кістка зламалась, коли Артемко просто нагнувся вперед. Хлопчик ріс, ставав рухливішим, і така ситуація почастішала.

«До 2 років у сина було уже близько 20 переломів», – пригадує мама.

«Майже два роки 4-річний “кришталевий хлопчик” є пацієнтом нашого Центру – отримує тут медикаментозну терапію і займається із фахівцями Клініки комплексної медичної реабілітації. Після початку лікування ситуація змінилась. За ці два роки у Артемка було лише 3 переломи кінцівок. Він нещодавно почав ходити самостійно», – розповідають медики.

Соломія Тимчишин імунологиня-дерматологиня Центру, каже, що Артемко – можливо, єдина дитина в Україні, у лікуванні якої застосовують біологічний препарат. Така терапія вимагає ретельного лікарського супроводу і має особливості застосування у дитячому віці.

Фахівці готові допомагати дітям з такими діагнозами. Отримуючи адекватне лікування, дітки з недосконалим остеогенезом мають кращу якість життя – з меншою кількістю переломів, з нормальним розвитком усіх систем організму тощо.

«У нашому Центрі імунології та ревматології зараз четверо пацієнтів з таким діагнозом – найменшому 1 рік і 4 місяці. Хоча я підозрюю, що їх має бути більше: поширеність незавершеного остеогенезу коливається від 1 на 10 000 до 1 на 20 000 новонароджених. Проте з переломами батьки зазвичай звертаються лише до травматологів. І часто не надають значення тому факту, що ці переломи занадто часті або незвичні. Приміром, якщо у дитини у звичних обставинах трапляється 2 і більше переломи за пів року, то це не є норма, і це привід обстежитись», – каже Соломія Тимчишин.

За даними медиків, окрім частих переломів на недосконалий остеогенез можуть вказувати деформації кісток, низький зріст, можлива зміна кольору склер на блакитний чи блакитно-сірий відтінок, особлива будова обличчя, втрата слуху або інші відхилення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-08-06 09:13:25