Україна і світ

Берлінський кінофестиваль 2024: що відомо про захід та які фільми будуть представлені

У палаці Берлінале на Потсдамській площі стартував 74-й Берлінський міжнародний кінофестиваль, що триватиме до 25 лютого. Серед кінематографістів цей захід вважається одним із найпрестижніших фестивалів Європи та світу. Його проводять щорічно в лютому в Берліні, починаючи з 1951 року.

Коли Берлінський фестиваль 2024 – що відомо про захід

Протягом десяти днів – з 15 до 25 лютого – гості Берлінале побачать скорочений варіант конкурсної програми, що було зроблено з метою економії. Тож глядачам покажуть 200 фільмів проти 287 з минулого року. Були часи, коли кількість кінотворів у різних категоріях сягала 400, а кількість проданих квитків надала заходу статус найбільш відвідуваного фестивалю світу.

Також цього року не буде секції для молодих режисерів Perspektive Deutsches Kino и Berlinale Series. Проте кількість стрічок-учасниць основного конкурсу не зміниться.

Зараз дивляться

Лауреати Берлінале традиційно забирають із собою трофеї у вигляді ведмедів – золотого та срібного. Саме цей звір є символом Берліна, де й проводиться кінофестиваль. Відомо, що цього року одного із Золотих ведмедів за внесок у кінематограф підготували спеціально для іменитого американського режисера Мартіна Скорсезе (Таксист, Казино, Авіатор, Вбивці квіткової повні).

Цьогорічний Берлінський кінофестиваль стане першим за участю директорки Тріші Таттл. Вона змінила виконавчу директорку Марієтт Ріссенбек та художнього керівника Карло Шатріана. Саме його критикували через різке зменшення кількості зіркових імен на заході, зневагу до Голлівуду та деякі рішення щодо змін у секціях.

Берлінський кінофестиваль 2024 – програма та фільми

Відкриє Берлінале драма бельгійського режисера Тіма Міланца Такі дрібниці з Кілліаном Мерфі у головній ролі. Загалом до основного конкурсу увійшли два десятки стрічок. Також відібрані фільми для показу в кінотеатрах у межах фестивальних секцій Зустрічі, Панорама, Форум, Покоління, Ретроспектива та Берлінале Шортс (короткий метр). Серед найочікуваніших стрічок – Кухня з Руні Марою, Астронавт з Адамом Сендлером, Кохання, брехня, кров з Крістен Стюарт та інші картини.

До програми Берлінського кінофестивалю 2024 увійшли три українські фільми. У секції Панорама – документальний проєкт Трошки чужа Світлани Ліщинської, у секції Форум – драма Редакція (The editorial office) Романа Бондарчука та документальна стрічка Intercepted (Мирні люди) Оксани Карпович.

Документалка Світлани Ліщинської Трошки чужа розкаже про російськомовну українку Світлану, що досліджує колонізовану частину своєї свідомості. Вона намагається зрозуміти, який вплив на стосунки в її родині мали радянський тоталітарний режим і русифікація.

Стрічка Редакція – це другий ігровий проєкт у доробку Романа Бондарчука. Фільм знімали на Херсонщині, і головну роль у картині зіграв місцевий журналіст Дмитро Багненко. Сюжет розгортається навколо біолога та музейника Юрія, що рушає в експедицію і випадково стає свідком лісового підпалу. Він робить фото паліїв та приносить знімки до місцевої газети, залишаючись працювати в редакції.

У документальному фільмі Intercepted (Мирні люди) режисерка Оксана Карпович показує руйнування, які спричинила в Україні армія країни-агресора. Глядачі почують перехоплені телефонні розмови між російськими солдатами та їхніми родинами. Стрічку створено у співпраці з Францією та Канадою.

Берлінський кінофестиваль 2024 – склад журі

Очолить журі цьогорічного Берлінале оскароносна кенійська акторка та режисерка Люпіта Ніонго. Також у складі міжнародної суддівської комісії зазначені американський актор та режисер Брейді Корбет, режисерка з Гонконгу Енн Хуей, німецький режисер та сценарист Крістіан Петцольд, італійська акторка Жасмін Трінка, іспанський режисер Альберт Серра та українська письменниця Оксана Забужко.

– Оксана Забужко, яка написала свої перші вірші ще в юності, є чи не найвідомішою сучасною письменницею в Україні і вже опублікувала понад 20 книжок, серед яких поезія, проза та нон-фікшн, – написано про нашу авторку на сайті фестивалю.

Саме ці експерти оцінюватимуть конкурсні роботи у різних номінаціях. Зокрема на фестивалі оберуть найкращий фільм, режисера, актора та акторку, сценарій, саундтрек, монтаж та костюми.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-15 09:15:15

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин