Україна і світ

Бактерії, кліщі, грибки та віруси: експерти пояснили, як часто потрібно міняти постільну білизну


Експерти стверджують, що ми жахнемося від кількості бактерій, грибків, кліщів і вірусів, що містяться в нашій постільній білизні.

– Кожен із них теж вважає наше ліжко раєм – тепле місце, повне поту, слини, мертвих клітин шкіри та крихт їжі, – пояснюють фахівці.

Пилові кліщі та бактерії

Приміром, пилові кліщі. Щодня ми втрачаємо 500 млн клітин шкіри. Для крихітних пилових кліщів це справжній шведський стіл. Утім, ці комахи та їхні екскременти можуть провокувати алергію, астму та екзему.

Постільна білизна також є прихистком для багатьох бактерій. У 2013 році дослідники з Інституту Пастера де Лілль у Франції виявили, що постільна білизна пацієнтів лікарні переповнена бактеріями стафілокока, які зустрічаються на шкірі людини.

Хоча більшість видів стафілококів нешкідливі, деякі з них, як-от S. aureus, можуть спричиняти шкірні інфекції, акне і навіть пневмонію у пацієнтів з ослабленою імунною системою.

У 2022 році дослідники зібрали зразки з кімнат пацієнтів, госпіталізованих з віспою мавп. Вони виявили, що під час зміни постільної білизни частинки з вірусом потрапляють у повітря.

У 2018 році медичний працівник у Великій Британії захворів, як вважають, після контакту з вірусом, коли міняв постіль пацієнта.

Невбивані бактерії

– У лікарнях перуть білизну за дуже високих температур, що вбиває більшість бактерій, – каже професор кафедри інфекційних захворювань і глобальної охорони здоров’я в Університеті Манчестера у Великій Британії Девід Деннінг.

Винятком є бактерія C. difficile, що спричиняє діарею, насамперед у літніх людей. За словами Деннінга, прання простирадл може знищити майже половину бактерій C. difficile, але спори бактерії важко вбити.

Наволочки і простирадла

У 2013 році американська компанія Amerisleep заявила, що взяла мазки з наволочки, яку не прали тиждень. Наволочка містила близько 3 млн бактерій на 2,5 см – приблизно в 17 тис. разів більше, ніж у середньому на сидінні унітазу.
У 2006 році Деннінг і його колеги зібрали шість подушок у друзів і родичів.

Подушками регулярно скористалися від півтора до 20 років. Усі подушки містили гриби, особливо вид Aspergillus fumigatus, що зазвичай зустрічається в ґрунті.

– Якщо в цифрах – йдеться про мільярди або трильйони грибкових частинок у кожній подушці, – каже Деннінг.

З огляду на час, який люди проводять уві сні, і близькість подушки до рота, це відкриття має важливі наслідки для пацієнтів з респіраторними захворюваннями, такими як астма і синусит.

Майже половина людей з важкою астмою мають алергію на Aspergillus fumigatus. Цей грибок може викликати хронічне захворювання легень у людей, які раніше страждали на туберкульоз або захворювання легень, пов’язані з курінням.

– У пацієнтів із лейкемією, трансплантацією органів або тих, хто потрапив до реанімації через коронавірус чи грип, може розвинутися інвазивний аспергільоз, коли грибок потрапляє просто в легені й руйнує далі легеневу тканину, – каже Деннінг.

Як часто слід міняти білизну

За словами Деннінга, якщо у вас немає астми, захворювань легенів або синуситів, подушки потрібно міняти кожні два роки. Але люди, які страждають на ці захворювання, повинні купувати нову подушку кожні три-шість місяців.

Покривала на ліжку експерти радять прати щотижня. Прасування білизни також зменшує кількість бактерій.

Кількість бактерій і грибів також більша, якщо з вами в ліжку спить ваш домашній улюбленець, якщо ви не приймаєте душ перед сном, лягаєте спати в брудних шкарпетках або спите з макіяжем чи лосьйонами. І це, якщо ми ще не згадуємо звичку перекусити в ліжку вранці або опівночі.

– Я не кажу, що в ліжку їсти не можна, але якщо ви це робите, то дуже важливо прати простирадла регулярно, і я думаю, що щотижня може бути недостатньо – ось моя чесна відповідь, – каже Деннінг.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-07 11:22:00