Україна і світ

Анатолій Кривоножко очолив Повітряні сили ЗСУ: що про нього відомо

Звільненого з посади командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука замінив генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко.

Про це після звільнення Олещука повідомили у Генеральному штабі Збройних сил України.

– Відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України, генерал-лейтенанта Кривоножка Анатолія Миколайовича, командувача повітряного командування Центр Повітряних Сил Збройних Сил України, допущено до тимчасового виконання обов’язків командувача Повітряних Сил Збройних Сил України, – йдеться у повідомленні.

Анатолій Кривоножко – новий командувач ПС ЗСУ: що відомо

Анатолій Миколайович Кривоножко народився 23 липня 1965 року.

Зараз дивляться

У період з 2006 по 2008 рр. був командиром 114-ї бригади тактичної авіації (Івано-Франківськ).

Згодом перейшов на посаду заступника командувача Повітряних сил ЗСУ.

З 2014 року є учасником російсько-української війни, брав участь в антитерористичній операції (АТО) та операції Об’єднаних сил (ООС) на Донбасі.

Вже у 2015 році був призначений командувачем повітряного командування Центр. Анатолій Кривоножко і далі перебував на цій посаді після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За інформацією з відкритих джерел, під командуванням Кривоножка було знищено понад 1160 повітряних, понад 100 наземних та одну надводну цілі.

У 2016 році Кривоножко отримав звання генерал-майора.

А вже у жовтні 2018 року став генерал-лейтенантом.

Крім того, генерал-лейтенант Анатолій Кривоножко є автором низки публікацій з військової справи у фахових журналах, зокрема Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, Системи озброєння і військова техніка, Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил.

Фото: Повітряне командування Центр

Анатолій Кривоножко – Герой України

До переліку державних відзнак, якими був нагороджений Анатолій Кривоножко, входить, поміж іншого, звання Героя України, яке генерал-лейтенанту вручив президент України Володимир Зеленський у серпні 2023 року.

Відповідно, має орден Золота Зірка, який був доданий до звання Героя України. Орден був вручений за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народу

Крім того, Кривоножко відзначений орденами Данила Галицького, Богдана Хмельницького 3-го (обидва — 2022) та 2-го (2023) ступенів.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також у березні 2022 року Анатолій Кривоножко був відзначений орденом Данила Галицького.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-08-30 21:06:04