Україна і світ

Алергія на амброзію: коли цвіте, симптоми і лікування

Коли цвіте амброзія, які симптоми алергії на цю рослину і які є методи лікування, Фактам ICTV розповіла лікарка-алерголог Анастасія Левченко.

– Амброзія в Україні цвіте досить тривалий період – приблизно з середини липня до перших заморозків. Ця рослина легко пристосовується до будь-яких кліматичних умов, – зазначає медик.

За її словами, пилок амброзії має в своєму складі ферменти, які допомагають проникати в слизові оболонки і навіть крізь шкіру.

До того ж пилок може поєднуватися з частинками навколишнього середовища: шкідливими викидами промислових підприємств, вихлопними газами автомобілів. Саме вони роблять пилок амброзії таким агресивним.

Симптоми алергії на амброзію:

  • закладеність носа, чхання, свербіж;
  • почервоніння очей;
  • у важких випадках можуть виникати напади бронхіальної астми;
  • зниження працездатності;
  • погіршення сну;
  • тривалі проблеми зі шкірою;
  • проблеми з системою травлення.

Дослідники з Європи і США встановили, що на синдромом перехресної харчової алергії в сезон цвітіння амброзії страждають від 30 до 50% населення.

– В Україні такі спостереження не проводилися, але думаю, що ми отримаємо приблизно таку ж кількість випадків, – вважає алерголог.

За її словами, у людей, які сенсибілізовані до амброзії, є велика ймовірність появи перехресної харчової алергічної реакції.

Вона виникає тому, що молекули амброзії за своєю структурою схожі з молекулами деяких продуктів – особливо дині, кавуна, бананів, меду.

Після вживання цих продуктів починається свербіж у роті або горлі, набрякають губи, язик, горло. Це ознаки синдрому оральної алергії.

Але можуть виникати і більш складні реакції. Такі як анафілактичний шок, який без швидкої допомоги в 10% випадків закінчується летально.

Як проходить діагностика

Для початку потрібна консультація з фахівцем, який поставить необхідні питання, щоб зрозуміти, які алергени викликають подібну реакцію.

Після цього призначається прік-тест, або тест на шкірі для визначення конкретного алергену. Якщо у пацієнта є протипоказання (наприклад, загострення хвороби), лікар може призначити лабораторне тестування. Воно проводиться з використанням екстрактів відповідних алергенів.

Методи лікування

– Одне з найбільших досягнень сучасної алергології – АСІТ-терапія. Це своєрідна вакцинація від алергії, – зазначає Анастасія Левченко.

За її словами, наразі доступні сублінгвальні методи АСИТ-терапії у формі спрею, драже або ін’єкцій. Все дуже індивідуально.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Людям, які схильні до алергії на пилок амброзії, потрібно починати курс лікування за кілька місяців до початку цвітіння цієї рослини, наполягає лікарка-алерголог.

алергія
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-04 16:43:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин