Україна і світ

Дорога і їжа: вчені США з’ясували, чому затори посилюють бажання купляти фастфуд


Дослідження, проведене науковцями університету Іллінойсу в Урбані-Шампейн, виявило, що затримки дорожнього руху впливають на бажання водіїв відвідати ресторан швидкого харчування.

Взаємозв’язок між дорожним рухом і харчовими звичками

Кожні 30 секунд у заторі збільшують бажання поласувати фастфудом  – такого висновку дішли науковці університету Іллінойсу в Урбані-Шампейн, які протягом двох років аналізували щоденний трафік Лос-Анджелесу і дії водіїв.

На основі цих даних була створена модель, що показала причинно-наслідковий взаємозв’язок між затримками дорожнього руху і відвідуваннями фастфудів.

У дослідженні, опублікованому у в Journal of Urban Economics, вчені порівнюють цей патерн з тим, як стрес провокує бажання з’їсти шоколадку: втома і роздратування від заторів змушують мозок шукати швидку винагороду.

Саме тому найбільше людей у ресторанах швидкого харчування спостерігалося під час вечірньої години пік.

Одна з авторок дослідження зазначила, як будь-які зміни, що послаблюють часові обмеження, можуть допомогти боротися з нездоровим харчуванням.

Адже за інформацією Центрів з контролю та профілактики захворювань США, приблизно 42% дорослих в Америці страждають на ожиріння, що робить цю проблему однією з найбільших загроз для здоров’я населення.

Джерело: News Medical

Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-05 11:30:00