Італійська фокача: рецепт з сиром
Ви вже спробували рецепт фокачі? Ні?! А дарма! Цей витончений італійський хлібний виріб вже давно завоював серця гурманів своєю ніжною консистенцією, ароматом трав та оливкової олії.
Фокача родом з північної Італії, а саме – регіону Лігурія. Цей хліб був приготовлений вперше ще в стародавні часи і відтоді став однією з найпопулярніших страв регіону. Його назва походить від дієслова focaccia, що означає випечена на вогні.
Італійська фокача відома своєю простотою в приготуванні та універсальністю. Вона може бути подана як закуска, супроводжувати салат чи аперитив або використовуватися як основа для створення смачних бутербродів.
Отже, поспішаємо поділитися класичним рецептом фокачі в домашніх умовах.
Фокача: рецепт класичний
Готують фокачу зазвичай з пшеничного борошна. Але, за бажанням чи необхідністю, можна до пшеничного борошна додати цільнозернове, кукурудзяна або гречане.
Інгредієнти:
- борошно пшеничне вищого ґатунку – 450 г
- вода або молоко – 400 мл
- сіль дрібного помелу – 20 г
- цукор – 2 ч. л.
- оливкова олія – 40 мл в тісто +1 ст. л. для поливання
- дріжджі сухі – 8 г
- сухі італійські трави – до смаку
- сир твердий – 70 г
Італійська фокача: рецепт покроково
- Борошно просіюємо у миску, додаємо цукор, сіль та дріжджі, перемішуємо.
- Потім вливаємо поєднану з олією теплу воду або молоко і замішуємо тісто.
- Накриваємо миску з тістом рушником і залишаємо на 1 годину, щоб воно гарно підійшло.
- Після того як тісто добре піднялося, перекладаємо його на деко, застелене папером для випічки та добре змащене олією.
- Залишаємо фокачу, щоб підійшла, і тільки після цього випікаємо. Цей процес займе 25-30 хвилин.
- Тісто надавлюємо пальцями. Потім посипаємо тертим сиром і травами. Злегка збризкуємо фокачу оливковою олією.
- Фокачу випікаємо у попередньо розігрітій духовці за 190 °C близько 25 хвилин.
Фокача також може бути приправлена різними ароматними спеціями, такими як орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також велика морська сіль. Крім того, її можна приготувати з різноманітними овочами та зеленню, що дозволяє розширити варіації цієї страви. В Італії також готують солодкий варіант цієї випічки, додаючи до тіста цукор і мед, і подають її з корицею.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-08 11:28:00