Україна і світ

Італійська фокача: рецепт з сиром


Ви вже спробували рецепт фокачі? Ні?! А дарма! Цей витончений італійський хлібний виріб вже давно завоював серця гурманів своєю ніжною консистенцією, ароматом трав та оливкової олії.

Фокача родом з північної Італії, а саме – регіону Лігурія. Цей хліб був приготовлений вперше ще в стародавні часи і відтоді став однією з найпопулярніших страв регіону. Його назва походить від дієслова focaccia, що означає випечена на вогні.

Італійська фокача відома своєю простотою в приготуванні та універсальністю. Вона може бути подана як закуска, супроводжувати салат чи аперитив або використовуватися як основа для створення смачних бутербродів.

Отже, поспішаємо поділитися класичним рецептом фокачі в домашніх умовах.

Фокача: рецепт класичний

Готують фокачу зазвичай з пшеничного борошна. Але, за бажанням чи необхідністю, можна до пшеничного борошна додати цільнозернове, кукурудзяна або гречане.

Інгредієнти:

  • борошно пшеничне вищого ґатунку – 450 г
  • вода або молоко – 400 мл
  • сіль дрібного помелу – 20 г
  • цукор – 2 ч. л.
  • оливкова олія – 40 мл в тісто +1 ст. л. для поливання
  • дріжджі сухі – 8 г
  • сухі італійські трави – до смаку
  • сир твердий – 70 г

Італійська фокача: рецепт покроково

  1. Борошно просіюємо у миску, додаємо цукор, сіль та дріжджі, перемішуємо.
  2. Потім вливаємо поєднану з олією теплу воду або молоко і замішуємо тісто.
  3. Накриваємо миску з тістом рушником і залишаємо на 1 годину, щоб воно гарно підійшло.
  4. Після того як тісто добре піднялося, перекладаємо його на деко, застелене папером для випічки та добре змащене олією.
  5. Залишаємо фокачу, щоб підійшла, і тільки після цього випікаємо. Цей процес займе 25-30 хвилин.
  6. Тісто надавлюємо пальцями. Потім посипаємо тертим сиром і травами. Злегка збризкуємо фокачу оливковою олією.
  7. Фокачу випікаємо у попередньо розігрітій духовці за 190 °C близько 25 хвилин.

Фокача також може бути приправлена різними ароматними спеціями, такими як орегано, часник або часникова олія, розмарин, цибуля, а також велика морська сіль. Крім того, її можна приготувати з різноманітними овочами та зеленню, що дозволяє розширити варіації цієї страви. В Італії також готують солодкий варіант цієї випічки, додаючи до тіста цукор і мед, і подають її з корицею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-08 11:28:00