Україна і світ

Ячна каша: чим корисна, можлива шкода та що приготувати


Ячна каша – одна з найдавніших круп’яних страв, відома своїми поживними та корисними властивостями. Завдяки великій кількості вітамінів, мінералів і харчових волокон, її користь беззаперечна.

Отже, усе про користь ячної каші, можливу шкоду та інше цікаве та корисне – читайте в матеріалі.

Ячна каша: користь

Ячна каша виготовляється з подрібненого ячменю без шліфування, завдяки чому в ній зберігаються всі корисні речовини.

Серед основних переваг цієї крупи:

  • Завдяки вмісту повільних вуглеводів, ячна каша дає відчуття ситості на тривалий час, не спричиняючи стрибків цукру в крові.
  • Нешліфоване зерно містить значну кількість клітковини, яка сприяє нормалізації роботи травної системи, поліпшує перистальтику кишківника та допомагає виводити шлаки.
  • В ячці багато селену, який нейтралізує дію вільних радикалів і підтримує здоров’я репродуктивної системи у жінок.
  • У складі ячки також вітаміни групи В, Е, РР, а також мінерали: фосфор, магній, калій та інші, що підтримують функції щитоподібної залози, серця, кісток і нервової системи.
  • Мало хто знає, але ячка особливо корисна при схудненні, оскільки допомагає поступово знижувати вагу, водночас очищаючи організм.

Ячна каша: шкода

Хоча ячна каша має багато переваг, є деякі особливості, які слід враховувати:

  • Людям із непереносимістю глютену ячну кашу не варто вживати, оскільки вона містить цей білок.
  • У деяких випадках високий вміст клітковини може спричиняти здуття або дискомфорт, особливо при вживанні великих порцій одночасно.
  • Надмірне споживання каші може знизити всмоктування кальцію, що може впливати на здоров’я кісток.
  • Для уникнення небажаних ефектів варто додавати в раціон інші крупи та продукти, багаті кальцієм і білками.

Ячна каша: що приготувати

Ячка – це універсальний продукт, який можна використовувати не тільки як гарнір, але й для приготування інших страв:

  • Класична ячна каша на воді чи молоці. Залежно від вподобань можна приготувати кашу як несолодку на воді, так і на молоці з додаванням меду, фруктів чи сухофруктів.
  • Ячна каша з овочами. Ідеальний варіант для обіду чи вечері: додайте до каші тушковані овочі, зелень та спеції – і отримаєте ситний та корисний гарнір.
  • Запіканки та котлети. З вареної ячної каші можна приготувати овочеві чи м’ясні запіканки та котлети, додавши яйця та спеції до вашого смаку.
  • Ячна каша з печерицями. Поєднання ячки зі смаженими грибами та цибулею – це чудовий варіант для тих, хто цінує яскравий смак.

В багатьох країнах Європи з ячменю готують не тільки каші, а й пудинги, супи та запіканки.

Ячна каша: як правильно їсти

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Щоб ячна каша приносила максимум користі, дотримуйтеся кількох простих правил:

  • Готуйте на воді чи овочевому бульйоні для зниження калорійності. Каша на воді також підходить для дієтичного харчування.
  • Комбінуйте з білковими продуктами, щоб збалансувати амінокислотний склад. Наприклад, їжте її з вареними яйцями, рибою чи нежирним м’ясом.
  • Додавайте зелень і спеції. Це не лише поліпшить смак, а й зробить страву більш корисною. Наприклад, куркума має протизапальні властивості.
  • Їжте ячну кашу свіжоприготовленою. Зберігання вареної каші протягом кількох днів знижує рівень вітамінів та інших корисних речовим.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-07 19:09:00