Україна і світ

Гриби намеко: усе що треба знати та як правильно готувати


Гриби намеко, ці маленькі опеньки з Японії, мають ніжну, трохи слизькою текстурою та приємний солодкуватий смак. Вони завоювали популярність не лише у Японії, але й у багатьох інших країнах, а зараз їх все частіше шукають і в Україні.

У нас можна легко знайти мариновані та заморожені гриби намеко від різних торгових марок, що дозволяє додати до раціону цей корисний та смачний інгредієнт незалежно від сезону.

Користь і шкода грибів намеко

Гриби намеко мають безліч корисних властивостей: вони низькокалорійні (22 ккал на 100 г) і містять багато клітковини, білка, вітамінів групи В та інших поживних речовин, які допомагають зміцнювати імунітет і підтримувати здоров’я серцево-судинної системи.

Опеньки намеко також є хорошим джерелом антиоксидантів, що захищають організм від шкідливих речовин.

Однак варто пам’ятати, що гриби можуть спричинити алергічну реакцію у людей із підвищеною чутливістю.

Крім того, не рекомендується вживати намеко у великій кількості через можливий ризик проблем зі шлунком, тому краще насолоджуватися ними у помірних порціях.

Як готувати гриби намеко

Оскільки гриби мають специфічну текстуру, їх найчастіше використовують у супах, салатах або як гарнір до страв.

Вони відмінно поєднуються з різними інгредієнтами і додають стравам насичений грибний смак.

Салат з грибами намеко

Цей салат виходить легкий, але водночас поживний.

Інгредієнти:

  • гриби намеко мариновані – 200 г
  • свіжий огірок – 1 шт.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • листя салату – жменя
  • соєвий соус – 1 ст. л.
  • оливкова олія – 1 ст. л.
  • сік лимона – 1 ч. л.
  • сіль і перець – до смаку

Приготування:

  1. Наріжте огірок і м’якоть перцю тонкими смужками.
  2. Вимийте і висушіть листя салату, порвіть його руками.
  3. Для соусу мисці змішайте соєвий соус, олію, сік лимона, сіль та перець.
  4. Додайте до салату гриби, огірок, перець і листя салату. Заправте салат соусом, перемішайте й подавайте на стіл.

Смажені гриби намеко зі сметаною та цибулею

Це простий і смачний варіант приготування, який чудово підійде до вареного рису чи картопляного пюре.

Інгредієнти:

  • гриби намеко заморожені – 300 г
  • цибулина – 1 шт.
  • сметана – 150 г
  • олія – 2 ст. л.
  • сіль і перець – до смаку
  • зелень кропу чи петрушки – для подачі

Приготування:

  1. Розігрійте олію на сковороді, обсмажте нарізану півкільцями цибулину до золотавого кольору.
  2. Додайте морожені гриби, смажте на середньому вогні, поки вся рідина випарується.
  3. Додайте сметану, сіль та перець. Перемішайте й тушкуйте ще 5 хвилин.
  4. Подавайте страву гарячою, посипавши зеленню.

Місо суп з грибами намеко

Ця перша страва – японська класика з насиченим смаком і користю.

Інгредієнти:

  • гриби намеко (заморожені чи свіжі) – 200 г
  • місо-паста – 2 ст. л.
  • водорості вакаме (сухі) – 1 ст. л.
  • тофу – 150 г
  • соєвий соус – 3 ч. л.
  • цибуля порей – 100 г
  • болгарський перець – 1 шт.
  • кунжутна олія – 1 ст. л.
  • вода – 1 л
  • кунжут та зелена цибуля – для подачі

Приготування:

  1. Замочіть вакаме у воді на кілька хвилин, щоб водорості стали м’якими.
  2. Нагрійте олію у каструлі та обсмажте дрібно нарізану цибулю порей і нарізаний кубиками червоний перець близько 3 хвилин.
  3. Додайте гриби намеко і соєвий соус, тушкуйте ще 2 хвилини.
  4. Влийте воду, доведіть до кипіння і зменште вогонь.
  5. В окремій мисочці розчиніть місо-пасту в невеликій кількості гарячої води та влийте її у суп.
  6. Додайте нарізані вакаме та тофу. Добре перемішайте і зніміть страву з вогню.
  7. Подавайте гарячим, посипавши кунжутом та нарізаною зеленою цибулею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-02 16:53:26