Україна і світ

Учені з’ясували, що один із популярних препаратів для зняття болю дуже шкодить серцю


Команда вчених з університетської лікарні Орхуса в Данії під час дослідження з’ясувала, що дуже популярний знеболювальний препарат диклофенак пов’язаний із 50% підвищенням ризику серцевого нападу або інсульту навіть за низьких доз.

Дослідження

Диклофенак, як відомо, широко використовується для лікування різних захворювань, включно з головним болем, болем у спині, артритом і грипом.

– Масштабне дослідження, в якому взяли участь понад 6 млн осіб, вважається найбільшим у своєму роді, пов’язуючи препарат із серйозними серцево-судинними подіями, – йдеться в повідомленні.

При цьому вчені відзначили серцево-судинні небезпеки диклофенаку порівняно з парацетамолом та іншими традиційними нестероїдними протизапальними препаратами.

Результати

Повідомляється, що пацієнти, які приймали диклофенак, зіткнулися з приголомшливим 50-відсотковим зростанням частоти ускладнень лише за 30 днів порівняно з тими, хто не приймав жодних ліків.

Крім того, спостерігалося 20-відсоткове зростання порівняно з користувачами ібупрофену або парацетамолу і тривожний 30-відсотковий стрибок порівняно з людьми, які приймали напроксен.

Рекомендації

– Настав час визнати потенційний ризик диклофенаку для здоров’я і скоротити його використання, – кажуть дослідники.

Експерти в галузі громадської охорони здоров’я радять людям, які перенесли серцеву недостатність, серцеві захворювання або інсульт, а також курцям та особам з високим кров’яним тиском, підвищеним рівнем холестерину або діабетом звернутися за медичною допомогою перед використанням диклофенаку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Express

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-28 10:13:40