Україна і світ

Від Херсону до Курахового: бойовий шлях 46 ОАеМБр – наймолодшого підрозділу ДШВ

46 окрема аеромобільна бригада – наймолодший серед підрозділів Десантно-штурмових військ ЗСУ. Створена 5 квітня 2022 року, тобто за місяць після повномасштабного вторгнення РФ. Проте її формування довірили офіцерам, які мали досвід бойових дій з 2014 року.

Вже в липні того ж року десантники 46 ОАеМБр брали участь у боях з окупантами на Херсонському напрямку, потім були Бахмут, Соледар та контрнаступальна операція на Запорізькому напрямку.

Про бойовий шлях бригади, її історію та Героїв – читайте на Фактах ICTV.

Як створювалася 46 ОАеМБр

Кістяк підрозділу сформовано з бійців та офіцерів трьох батальйонно-­тактичних груп 95 окремої десантно-штурмової бригади, що брали участь в Макарівській оборонній операції із захисту Києва у березні 2022-го, а також 79, 81 та 25 бригад ДШВ.

Пункт постійної дислокації – селище Пулини Житомирської області.

Днем народження 46 ОАеМБр вважається 5 квітня 2022 року.

У жовтні цього ж року затверджено нарукавний знак 46 бригади – срібний шолом типу Барбют і золоті крила. Ці символи органічно відображають завдання, призначення й реальні дії бригади.

Фото: 46 ОАеМБр

Гасло десантників із 46 ОАеМБр – Шлях честі.

14 жовтня 2022 року президент Україні Володимир Зеленський вручив бойовий прапор військової частини, а 6 грудня бригада отримала до нього стрічку За мужність і відвагу.

Участь бригади у повномасштабній війні з РФ: хронологія

Бойове хрещення бригада пройшла у боях за визволення Херсонської області – з початку липня до середини листопада 2022 року.

За участі бійців 46 ОАеМБр звільнено понад десяток населених пунктів правобережжя Херсонщини.

Фото: 46 ОАеМБр

А вже в грудні бригада висунулася на підкріплення Сил оборони на Бахмутському напрямку.

На початку січня 2023 року десантники вели тяжкі бої у Соледарі, стримуючи наступ вагнерівців.

З липня 2023-го – участь у контрнаступі на Мелітопольському напрямку Запорізької області у складі ОСУВ Таврія. Тут завдяки 46 бригаді також звільнено кілька населених пунктів.

У листопаді 2023 року бригада перейшла у підпорядкування ОТУ Донецьк.

Наразі десантники стримують російських окупантів на Курахівському напрямку.

Загарбники щодня намагаються штурмувати їхні позиції, але воїни 46 ОАеМБр не дають супротивникові жодного шансу на просування, завдаючи непоправних втрат у живій силі та перетворюючи його бойову техніку на металобрухт.

Герої України: ким пишається 46 ОАеМБр

За час існування бригади званням Герой України з відзнакою Золота Зірка нагороджено чотирьох військовослужбовців, серед них:

  • Підполковник Олег Дмитрук – нагороджений у вересні 2023 року, коли був комбатом у 46 бригаді (нині заступник командира 77 окремої аеромобільної бригади ДШВ).
  • Головний сержант розвідувального взводу 3 аеромобільного батальйону Іван Банк (посмертно) – загинув у вересні 2022 року у боях за визволення Херсонщини.
  • Молодший сержант Юрій Гапоненко (посмертно) – на початку 2023 року виконував бойові завдання в районі Соледару Донецької області, де отримав тяжкі поранення, від яких за місяць помер.
  • Старший лейтенант Олексій Севрук (посмертно) – у вересні 2023 року загинув поблизу Роботиного Запорізької області у стрілецькому бою з ворогом, в який вступила очолювана ним штурмова група.

Друзі ДШВ: як підтримати 46 ОАеМБр

Якщо хочете допомогти десантникам із 46 ОАеМБр, станьте Другом ДШВ.

Ця всеукраїнська платформа надає можливість усім охочим зробити одноразову пожертву або ж оформити щомісячний платіж, щоби спільними зусиллями наблизити день перемоги над російським агресором.

Стати другом ДШВ – просто. Переходите за посиланням, обираєте бригаду або ж спрямовуєте грошову допомогу на загальний фонд проєкту Друзі ДШВ, з якого кошти будуть розподілені на найактуальніші потреби українських десантників.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: 46 ОАеМБр

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 18:00:35