Україна і світ

Коли сіяти щавель на зиму: терміни та основні правила


Щавель багатий вітамінами В2, В6, А, залізом, магнієм, калієм та клітковиною. Він слугує гарним доповненням до різноманітних страв та салатів. Щоб почати ласувати зеленню вже на початку весни, посадити щавель варто ще восени.

Яким має бути посів щавлю під зиму та як правильно підготувати ґрунт — читайте в матеріалі Life. Факти ICTV.

Коли сіяти щавель на зиму — оптимальні терміни

Фахівці кажуть, що найбільш відповідний час для посіву щавлю — пізня осінь.

Точних термінів саджання немає, адже все залежить від погодних умов. Роботу варто починати тоді, коли середня температура тримається на рівні від двох до п’яти градусів, а ґрунт ще не замерзає від морозу.

Багато городників висівають цю рослину в кінці жовтня або в листопаді, адже у такому випадку насіння не встигає прорости до настання стійких заморозків.

Якщо посіяти щавель восени, то перший урожай можна буде зібрати вже ранньою весною, адже таке насіння проростає раніше. До переваг також можна віднести стійкість до хвороб. Рослина, яка проростає ранньою весною, зазвичай менше вражається шкідниками та різноманітними хворобами. Проте, якщо посіяти щавель занадто рано, насіння може прорости ще до настання холодів, що призведе до загибелі сходів.

До недоліків підзимового посіву щавлю можна віднести нерівномірне проростання насіння, що може призвести до зниження врожайності. Щоби цього уникнути, не варто економити на посівному матеріалі під час закладання грядок.

Як посіяти щавель під зиму: покрокова інструкція

Для зимового посіву щавлю важливо правильно підготувати ділянку та ґрунт.

Це один із найважливіших етапів, який допоможе в сезон отримати рясний урожай зелені.

  • Місце вибирайте з гарним освітленням. Ґрунт має бути легким, добре дренованим і насиченим поживними речовинами. Перед посівом звільніть ділянку від бур’янів. Після цього перекопайте землю на глибину 20-25 см, адже важкий ґрунт може негативно вплинути на врожай.

Додатково у ґрунт можна внести органічні добрива (наприклад, перегній чи компост), щоб забезпечити рослинам достатню кількість поживних речовин навесні.

  • Вибір насіння

Для посіву під зиму краще вибирати такі сорти щавлю, які стійкі до холодів. Якщо ви купляєте насіння в магазині, то на пакуванні вказують, які сорти підходять для підзимового посіву.

  • Посів насіння

Підготуйте борозни глибиною 1-1,5 см. Відстань між рядами має бути близько 20 см. Рівномірно насипте насіння щавлю й засипте його землею або торфом. Після цього легенько ущільніть ґрунт, щоб запобігти його вимиванню під час дощів або танення снігу.

Зверніть увагу! Занадто глибокий посів насіння може уповільнити проростання навесні.

  • Мульчування

Після посіву рослин необхідно замульчувати ділянку торфом або сухим листям шаром товщиною орієнтовно 2-3 см. Це допоможе захистити насіння від морозу та зберегти вологу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Посів щавлю під зиму — це чудовий спосіб отримати ранній та багатий урожай зелені вже на початку весни. А щоб правильно це зробити — дотримуйтесь наведених рекомендацій.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-24 17:49:03