Україна і світ

Зеленський: Україна не прагне відновлення ядерного потенціалу, проте потребує “парасольки безпеки”

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не виступає за повернення ядерної зброї, від якої вона відмовилася за Будапештським меморандумом 1994 року, в обмін на гарантії безпеки, які так і не отримала, але потребує “парасольки безпеки” у вигляді вступу у НАТО.

Про це він сказав у понеділок, 21 жовтня, під час зустрічі із журналістами.

НАТО –”парасолька безпеки”

– Ми дійсно свого часу віддали всю нашу ядерну зброю. Це було багато років тому. Ми повинні обмінятися на НАТО. Це моя думка. Я поділився нею з Байденом і Трампом. Ми не просимо надати нам або повернути ядерну зброю. Так, ми не просимо цього. Моя позиція дуже чітка. Ми віддали, але нічого не отримали. І ми отримали тільки повномасштабну війну і багато жертв. Тому нам потрібне НАТО, тому що в нас немає зброї, яка може зупинити Путіна, – сказав Зеленський.

Він додав, що нині не йдеться про відновлення ядерного арсеналу та зазначив, що для України немає інших гарантій безпеки, порівнянних із НАТО.

– Ми віддали ядерну зброю. Ми не отримали НАТО. І чи можете ви, я запитав їх, чи можете ви назвати мені інших союзників або іншу “парасольку безпеки” або щось подібне, якісь заходи безпеки й гарантії для України, які будуть співмірні з НАТО? Ніхто мені не може сказати, – додав український президент.

Також, на пресконференції Зеленський повідомив, що більшість країн НАТО підтримують ідею запрошення України до Північноатлантичного блоку.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак є кілька країн, які ставляться до цього обережно, над цим триває робота українських дипломатів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-22 16:39:01