Україна і світ

В Україні військові зможуть обирати осіб для виплат у разі зникнення чи полону

Фото: УНІАН

У вівторок, 8 жовтня Верховна Рада України ухвалила зміни до законопроєкту №11407 Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. За це проголосував 301 народний депутат.

Це дозволить військовим самостійно визначати, хто буде отримувати їхні кошти в разі зникнення безвісти чи потрапляння в полон.

Про це повідомила співголова фракції Європейська солідарність Ірина Геращенко.

Військовим дозволили обирати отримувача виплат у разі зникнення чи полону

Військовослужбовці матимуть змогу обирати, кому з їхніх родичів або інших осіб будуть нараховуватися гроші, якщо вони не зможуть самостійно управляти фінансами.

Тобто, якщо військовий потрапить у полон або зникне безвісти, його гроші будуть виплачуватися дружині чи чоловіку, законним представникам дітей або батькам, а також дітям з інвалідністю з дитинства незалежно від їхнього віку.

Однак, є певне обмеження, гроші не нараховуватимуться якщо:

  • батьки захисника були позбавлені батьківських прав і вони не були поновлені;
  • представник дітей з інвалідністю з дитинства або батьки отримують аліменти від військовослужбовця.

Цим особам гроші виплачуватимуть рівними частинами, і загальна сума не буде більша ніж 50% від грошового забезпечення після необхідних відрахувань, передбачених законом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Також зазначається, що військовослужбовці, які добровільно здалися в полон, дезертирували або самовільно залишили військові частини не можуть розраховувати на ці положення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-08 16:13:23