Україна і світ

Научился заново есть, говорить, ходить: во Львове спасли бойца с травмой головы


Фахівці львівського реабілітаційного центру Незламні відновили стан 24-річного бійця після важкої черепно-мозкової травми.

Професія – військовий

24-річний Максим Кравчук з дитинства мріяв стати військовим. У 2021 році, після закінчення Національної академії сухопутних військ, пішов на фронт.

Воював в Донецькій області, під час повномасштабного вторгнення служив в Одесі, пізніше брав участь у звільненні Херсону в боях за Донеччину.

За цей час двічі лікувався в шпиталях від уламкових поранень. Третю травму отримав неподалік Бахмута, але цього захисник вже не пам’ятає.

Отямився військовий лише за півтора місяці, у львівському центрі Незламні. Саме там він дізнався про забій головного мозку важкого ступеня та операції: трепанацію черепа і видалення гематом.

Відновлення після поранення

Говорити, їсти та ходити самостійно він не міг, довелося вчитися знову. В нагоді став досвід відновлення після попередніх поранень, бо Максиму було відомо, як користуватися допоміжними засобами.

– Я вже вмів пересуватися на кріслі колісному, ходити з допомогою милиць та палиці. Прокачали мене добре, – каже військовий.

Завдяки регулярним заняттям з фізичним терапевтом сьогодні Максим знову ходить. Ерготерапевт допоміг йому стати самостійним у побуті, а терапевт мовлення навчив говорити.

Попри наслідки травми, військовий не шкодує про свій життєвий вибір та мріє повернутися повернутися до служби, адже вважає це своїм обов’язком.

– Я ж козак! Я маю захищати землю, на якій живу, – вважає боєць.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: Незламні

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-10-02 12:22:52