Україна і світ

Хлопчика, якого збив мотоцикл, врятували в Охматдиті: були відкриті переломи ноги і черепа


Спеціалісти столичного Охматдиту врятували 12-річного Артема після важких травм, отриманих у ДТП – дитину збив мотоцикл, що мчав на великій швидкості.

Першу допомогу постраждалому надали в лікарні в Кам’янці-Подільському.

Відкрита черепно-мозкова травма і крововилив у мозок

Потім було відділення травматології Хмельницької лікарні – після того, як Артему діагностували відкриту черепно-мозкову травму та крововилив у мозок. Хлопчик провів 11 днів у реанімації.

Оскільки дитина потребувала складного спеціалізованого лікування, пацієнта скерували до столичного Охматдиту, авторитет фахівців цієї лікарні беззаперечний для колег на місцях.

Так почався місяць інтенсивної боротьби за здоров’я Артема.

У відділенні гнійної хірургії боролися за відновлення шкіри на голові. Вдавлений перелом та відкриті рани вимагали особливої уваги, адже будь-яка неправильна маніпуляція могла призвести до деформації обличчя.

У відділенні екстреної медичної допомоги пацієнту зробили тракційну пластику черепа.

  • Ми прибрали некроз, з кістки зрізали кортикальний шар і використали вакуумний апарат, щоб стимулювати ріст грануляційної тканини, яка необхідна для успішної пересадки шкіри, – розповів хірург відділення Денис Кисіль.

Лікар наголосив, що кожні три дні змінювали ВАК-апарат, щоб підтримувати чистоту пов’язки. Після другої заміни на травмованій кістці виросли грануляції, куди вже можна було пересадити шкіру.

За словами хірурга, шкіра прижилася дуже добре, і через пів року вона матиме цілком здоровий вигляд.

Змонтували нову конструкцію для понівеченої ноги

У відділенні ортопедії та травматології паралельно працювали над важкими травмами великогомілкової та малогомілкової кісток.

Хлопчику змонтували нову конструкцію, яка мала прискорити зрощення кісток ноги, адже через важкість травм цей процес затримався. Але команда зробила все можливе для пришвидшення зрощення кісток.

Лікарка ортопед-травматолог Катерина Роштейнська упевнена, що, незважаючи на складність випадку, нога залишиться функціональною.

Мріє повернутися до занять спортом

Для Артемчика, як виявилося, це надзвичайно важливо. Хлопчик не може дочекатися, коли знову зможе зайнятися спортом.

– Раніше займався вільною боротьбою шість років, сумую за цим, ще й на футбол хочу ходити і на змішані бойові мистецтва, – ділиться маленький пацієнт.

Попереду на Артема чекає довгий шлях реабілітації, але лікарі впевнені, дитина повернеться до активного життя.

Ця впевненість передалася і батькам хлопчика, а він сам ніколи не переставав у це вірити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело і фото: НДСЛ Охматдит

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-25 10:38:38