Україна і світ

Стане домінуючим узимку: новий Covid-штам XEC уже вирує у 27 країнах світу


Новий штам Covid-19, відомий як XEC, уже зафіксовано у 27 країнах світу та 12 штатах США. Фахівці прогнозують, що цей штам може стати домінуючим найближчими місяцями, особливо в зимовий період.

– Випадки захворювання XEC, вперше виявлені в Німеччині в червні, згодом були зареєстровані у Великій Британії, США, Данії та інших країнах, – ідеться в повідомленні.

По всьому світу

Експерти кажуть, що зараз штам, імовірно, продовжить поширюватися по всьому світу.

Наразі 15 країн мають пацієнтів із XEC: Словенія, Бельгія, Німеччина, Нідерланди, Данія, Тайвань, Франція, Ізраїль, Італія, Швеція, Ірландія, Велика Британія, Канада, Іспанія та Сполучені Штати.

За словами аналітика Майка Гані, значне збільшення випадків зараження новим штамом XEC спостерігається в Данії та Німеччині. Наразі цей варіант коронавірусу виявлено у сотень людей і, ймовірно, він уже вирує у 27 країнах Європи, Північної Америки та Азії.

Штам Covid-19 XEC має нижчий рівень поширення в США і Канаді. У Європі він підтверджений у 5,96% випадків станом на 19 серпня, а в Словенії в серпні понад 10% Covid-зразків містили XEC.

Більш заразний

Новий штам Covid-19 XEC – це комбінація варіантів KS.1.1 і KP.3.3. Він має симптоми, подібні до інших варіантів Covid-19, включно з втомою, головним болем, болем у горлі та високою температурою.

Однак дослідники закликають до більш ретельного моніторингу варіанту XEC, щоб краще зрозуміти його нові симптоми.

Директор Інституту генетики Університетського коледжу Лондона, професор Франсуа Баллу зазначає, що XEC є більш заразним, але вакцини повинні залишатися ефективними, оскільки штам належить до сім’ї Омікрон. Він також припускає, що XEC може стати домінуючим штамом уже наступної зими.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 12:07:53