Львівський портал

Посилення співпраці та новий пакет допомоги: Зеленський зустрівся з прем’єр-міністрами Індії та Японії

Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту до США зустрівся із двома прем’єр-міністрами Японії Фуміо Кішідою та Індії Нарендрою Моді, з якими обговорював подальшу співпрацю та новий пакет енергетичної допомоги. Про це повідомляє Львівський портал.

Зокрема, на полях Генеральної Асамблеї ООН президент України зустрівся з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кішідою. Глава держави відзначив очільника уряду Японії орденом Ярослава Мудрого І ступеня. 

«Дуже радий нашій зустрічі. І ця нагорода не тільки від мене – від усього українського народу. Ми дуже вдячні за таку сильну підтримку України, українців із самого початку повномасштабного вторгнення», – зазначив Зеленський.

Під час зустрічі глава держави подякував Японії за фінансову та гуманітарну допомогу на суму понад 12 мільярдів євро, а також за підтримку санкцій проти РФ. Він також наголосив, що важливо продовжувати роботу з блокування всіх шпарин, які Росія використовує для обходу санкцій.

Серед тем обговорення була співпраця з партнерами у G7 та ЄС для створення практичного механізму, який дасть змогу отримати 50 мільярдів доларів коштом заморожених російських активів.

Окрім цього, Володимир Зеленський розповів про актуальну ситуацію в енергетиці. А Фуміо Кішіда заявив, що Японія готує новий пакет енергетичної допомоги, до якого увійдуть трансформатори, генератори та інше обладнання.

Далі у Нью-Йорку український президент зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді. Під час зустрічі глава держави подякував Індії за підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

Також Володимир Зеленський і Нарендра Моді обговорили реалізацію співпраці в напрямах, про які домовилися під час історичного візиту індійського посадовця до Києва місяць тому. Тоді йшлося про активізацію торговельно-економічного та оборонного співробітництва, залучення Індії до повоєнної відбудови, а також взаємодію в галузях освіти, науки та культури.

Окрему увагу під час зустрічі приділили посиленню взаємодії на міжнародних майданчиках, зокрема в межах ООН та G20, а також реалізації Формули миру та підготовці до другого Саміту миру. 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-09-24 14:44:54