Україна і світ

Як вибрати тихий генератор для дому: основні критерії та рекомендації


Використання генераторів у побутових умовах ускладнюється двома чинниками. Перший – викиди залишків відпрацьованого палива в повітря може негативно впливати на здоров’я людей. Другий – вони дуже шумно працюють. 

У зв’язку з цим під час пошуку потрібної моделі для застосування вдома перевага надається пристроям з низьким рівнем шуму. Які саме моделі відносяться до цієї категорії – читайте далі.

Зазначимо, що йдеться тільки про встановлення генераторів у приватних будинках на відкритому просторі.

Які фактори знижують шум генератора

Які фактори знижують шум генератора

Фото: Storgom

Підбираючи пристрої для забезпечення енергії в будинку, бажано звертати увагу на такі моменти:

  • Тип двигуна. Фактично безшумно працює інверторна електростанція. Це зумовлено особливістю роботи двигуна, в той час, як бензинові генератори характеризуються підвищеними обертами, а дизельні – значною компресією.
  • Оснащення антивібраційними ніжками. Гумові міцні підставки не допускають  ковзання агрегату по поверхні, зменшуючи шуми від ДВЗ.
  • Наявність антивібраційних подушок двигуна. Розміщуючись між силовим блоком та рамою, вони забезпечують опцію поглинання коливань пристрою.
  • Присутність кожуха. Він являє собою повноцінний корпус, який закриває двигун та інші елементи з усіх боків. Таким чином “тихий” генератор буде затримувати поширення звукових хвиль.

Беруться до уваги і показники допустимого рівня шуму у багатоквартирних будинках. Згідно з нормативними документами, вдень він не має перевищувати 55 дБ, вночі – 45 дБ.

Як працюють інверторні генератори

Як працюють інверторні генератори

Фото: Storgom

Принцип функціонування даного виду апарату багато в чому зумовлює його показники шуму. Принцип його роботи полягає у виробленні високочастотного перемінного струму, який накопичується далі у спеціальних ємностях – фільтрах. Після цього відбувається стабілізація коливання електрохвиль і перетворення енергії з фільтрів на змінний струм необхідної частоти.

Шукаючи тихий генератор для дому, варто враховувати режими роботи моделей з інвертором:

  • довгий час роботи при номінальних показниках потужності;
  • режим перевантаження – у цьому випадку пристрої працюватимуть до пів години на максимальній потужності;
  • режим пуску – передбачає віддачу безшумним генератором високої моментальної потужності протягом кількох мілісекунд для нормального старту агрегату.

На запитання, як вибрати генератор для дому, щоб не потерпати потім від гуркотіння, відповідь можуть дати фахові спеціалісти. Ці акценти також потрібно враховувати під час пошуку потрібної вам моделі.

Критерії вибору тихого генератора

Критерії вибору тихого генератора

Фото: Storgom

Потужність – базовий параметр, на який потрібно звертати увагу в першу чергу. Умовно цю групу пристроїв поділяють на однофазні та трифазні. Для дому найкраще підходить перший варіант. Серед моделей виділяють вироби з синусоїдальною вихідною напругою. Також бувають моделі, які здатні забезпечити напругу, що замінює синусоїду.

Використання приладів з чистою синусоїдою маж велике значення для квартир, та для приміщень, де потребується чистота струму. До таких приміщень відносять медичні закади, лабораторії. Також рекомендації щодо їх застосування стосуються вимірювальних приладів та спеціалізованої техніки.

Чому інверторні генератори працюють тихо

Чому інверторні генератори працюють тихо

Фото: Storgom

Всі пристрої такого типу оснащуються автоматикою, яка допомагає регулювати їх роботу. Саме тому утворюваний двигуном шум можна порівняти зі звуком ввімкненого пилососу. Показник шуму подібних пристроїв варіюється в межах 65 дБ, чого цілком достатньо для дотримання вказаних вище норм. Саме тому невеликий і тихий генератор стане у нагоді всюди, де потрібні спокій та тиша.

Зниження інтенсивності звуку досягається за рахунок оснащення спеціального кожуха, який ефективно поглинає звуки. Окремі моделі можуть мати спеціалізовані глушники. При цьому до базових переваг електричного інверторного генератора відносять економне витрачання палива.

Обладнання цього типу має також особливі датчики, за допомогою яких гарантується безаварійна робота пристрою. Наприклад, датчик перевантаження функціонує у приладах увесь час, не допускаючи непередбачуваного виходу генератора з ладу у випадку підключення до нього великої кількості побутових приладів.

Купуючи генератор для дому, необхідно також звернути увагу на датчик тиску оливи. Його основне завдання – вимкнення пристрою за наявності низького рівня робочої рідини. Таким чином опція забезпечує захист від можливих неполадок. Подібні функції знімають необхідність для оператора вести спостереження за роботою генератора.

Незважаючи на досить високу вартість інверторних апаратів, вони є компактними і зручними у користуванні. Найважливіше те, що вони надійні, видають якісний струм та фактично не шумлять під час роботи.

Однак пам’ятайте, що встановлювати генератори в квартирі – небезпечно. Місце цим приладам – лише на відкритому просторі чи у спеціально обладнаних приміщеннях.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Storgom

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-24 11:35:48