Україна і світ

Щоб не докучали: як позбутися дрозофіл в оселі


Мушки-дрозофіли – небажані гості на кухні кожної господині. Тож не дивно, що є бажання їх вигнати зі своєї оселі якнайшвидше. Як позбутися дрозофіл у домашніх умовах – читайте поради нашого постійного експерта Олексія Колесника.

Дрозофіли: що це за комахи

Дрозофіли, або фруктові мушки, належать до родини Drosophilidae. Налічується досить багато видів цих невеликих двокрилих комах. Дрозофіли маленькі, приблизно від 1 до 3 мм завдовжки.

Тіло цих комах має жовтуватий або коричневий колір. Крила у них прозорі, на них добре видно жилкування.

Дрозофіли здебільшого харчуються перезрілими та гнилими фруктами, а також овочами.

Дрозофіли: чому з’являються

Часто дрозофіли оселяються там, де зберігаються фрукти та овочі. З’являються вони й у природному середовищі, коли температура повітря стає вищою за 16 градусів. Підвищення градусів на дворі та вологості сприяє збільшенню кількості мушок.

В оселю вони потрапляють разом із продуктами, садовими квітами та навіть крупами, на яких присутні їхні личинки та яйця.

– Личинки дрозофіл розвиваються у напіврідких рослинних рештках, звідки згодом вилітають дорослі особини, – пояснює наш постійний експерт Олексій Колесник.

Справа у тому, що ці комахи настільки маленькі, що їх не видно неозброєним оком.

– Дрозофіли – це маленькі комахи, які харчуються соком гнилих рослин і часто з’являються біля несвіжих продуктів чи перезволожених кімнатних рослин, – зауважує наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Завдяки своїм мініатюрним розмірам дрозофіли з легкістю мігрують вентиляційними каналами та дрібними щілинами у багатоквартирних будинках, несподівано з’являючись у квартирах, де знаходять джерело їжі.

У холодний період року ці мушки живуть у сміттєвих баках.

Попри те, зауважує Олексій Колесник, дрозофіли дуже корисні для науки і широко застосовуються у медичних та генетичних дослідженнях, у побуті можуть поширювати та прискорювати гниття рослин або рослинних продуктів.

– Хоча частіше є наслідком проблеми, аніж її причиною, – каже наш постійний експерт з рослин Олексій Колесник.

Тож далі детально поговоримо, як вивести дрозофіл.

Дрозофіли: як позбутися

Вигнати дрозофіл зі своєї оселі можна досить швидко, якщо знати як. Господарі використовують для цього спеціальний розчин.

Для його приготування у глибоку тарілку варто додати дві-три столові ложки яблучного оцту та кілька крапель засобу для миття посуду. Також знадобиться столова ложка меду і невелика склянка води. Всі ці інгредієнти варто перемішати та залишити на столі на 5-10 хвилин.

Після цього можна дивитися на перший результат – через приблизно 15 хвилин ви помітити, як мошки потрапили у пастку.

А вже за дві години у тарілці з’явиться велика кількість мошок, які шмигали вашою оселею.

Як попередити поширення дрозофіл у квартирі

Щоби постійно не воювати з цими комахами, треба дотримуватися певних профілактичних дій.

По-перше, варто регулярно перевіряти ємності, де лежать овочі та фрукти. І одразу, якщо побачили зіпсовані плоди, позбуватися їх. По-друге, завжди окропом обдавати фрукти й овочі, які купуєте чи вирощуєте власноруч. Це сприятиме знищенню яєць дрозофіл.

Важливий момент, щоби дрозофіли не оселялися у вашому будинку або квартирі – зберігання продуктів, що швидко псуються, у холодильнику. Також не варто на довгий час залишати фрукти у вазах.

Фото: Depositphotos

Відро для відходів має бути закритим. Також стежте за його чистотою та своєчасно викидайте з дому сміття.

Необхідно ретельно прибирати раковину від залишків їжі та не залишати в ній надовго брудний посуд.

Доглядайте за мисками хатніх улюбленців і не забувайте про домашні рослини – намагайтеся не дуже заливати їх водою.

– Щоб позбутися дрозофіл, достатньо прибрати усі несвіжі продукти, переглянути графік поливу рослин, оглянути їх на ознаки застою води та наявності дренажних отворів на дні горщиків, – каже наш постійний експерт Олексій Колесник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

До речі, Факти ICTV дізнавалися, як позбутися шершнів на ділянці.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-22 13:06:10