Україна і світ

В Індії знову є жертви смертельного вірусу Nipah: ВООЗ побоюється епідемії


В індійському штаті Керали зареєстрована вже друга смерть від вірусу Nipah – 9 вересня помер 24-річний чоловік, а в неділю – 15-річний підліток.

Щоб впоратися з потенційним поширенням вірусу, Міністерство охорони здоров’я штату запровадило так звані зони стримування у п’яти населених пунктах.

Закривають школи, кінозали, магазини

Усі магазини в цих зонах закриваються до 19:00, а інші місця, де збираються групи людей, такі як кінозали, школи, коледжі, медресе та навчальні центри взагалі не будуть працювати.

У карантинному районі Малаппурам також оголошено обмеження на кількість учасників весіль, похоронів та інших заходів.

Міністерка охорони здоров’я штату Керала Віна Джордж заявила, що 175 людей внесені до списку контактів померлого від вірусу Nipah чоловіка.

Серед них 74 медичних працівника, які лікували хворого. Десятеро осіб зі списку зараз перебувають на лікуванні в лікарні медичного коледжу Манджері. 13 осіб проходять тести і очікують їхніх результатів.

У списку основних контактів підлітка 214 осіб, з них 60 перебувають у групі підвищеного ризику.

Віна Джордж повідомила, що для лікування пацієнтів у закладах охорони здоров’я створено ізолятори.

Вірус розносять кажани і свині

Індійський штат Керала є одними з тих, що знаходяться в зоні найбільшого ризику спалахів вірусу Nipah. Його поширюють плодові кажани і тварини, такі як свині. З моменту першої появи цього вірусу в штаті в 2018 році через Nipah померли десятки людей.

Вірус викликає смертельну лихоманку, яка призводить до набряку мозку у людей.

Всесвітньою організацією охорони здоров’я Nipah класифікується як пріоритетний патоген – через його високий потенціал викликати епідемію.

Від Nipah немає вакцини, яка б запобігла зараженню, і немає лікування, щоб вилікувати хворобу.

Вірус був вперше ідентифікований 25 років тому в Малайзії та призвів до спалахів у Бангладеш, Індії та Сінгапурі. Схоже, з роками він не тільки не ослаб, а й набув додаткової агресивності.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: HindustanTimes

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 14:30:33