Україна і світ

ЄС планує надати Україні до €40 млрд кредитів, щоб обійти вето Угорщини – FT

Фото: Pixabay

Євросоюз розробляє альтернативне рішення щодо фінансування України, щоб обійти вето Угорщини на продовження заморожування російських активів.

Йдеться про залучення до €40 млрд кредитів для України до кінція 2024 року без участі США, пише Financial Times з посиланням на обізнані джерела.

Кредити для України на €40 млрд: ЗМІ дізналися про плани Брюсселя

За їхніми даними, односторонні дії відбуваються на тлі занепокоєння Брюсселя тим, що Угорщина завадить G7 надати гарантії, необхідні США для участі в схемі заморожених активів РФ.

– Уряд Віктора Орбана намагався відкласти рішення щодо схеми заморожених активів до президентських виборів у США 5 листопада. Але Брюссель має розпочати роботу над будь-якою альтернативою протягом наступних кількох тижнів, оскільки такий крок спиратиметься на повноваження, які закінчуються наприкінці року, – пише видання.

Згідно з проєктом законодавчої пропозиції, яка є в розпорядженні FT, ЄС виділить Україні невизначену кількість мільярдів доларів кредитів до кінця року.

– Необхідно терміново ухвалити пропозиції до кінця жовтня, щоб кредит ЄС міг бути виділений до кінця 2024 року для майбутніх виплат траншів, – йдеться в пропозиції.

Такий крок розширить чинну програму допомоги та потребуватиме підтримки більшості, а не одностайності, що усуне право вето Будапешта.

Остаточна сума може становити від €20 до €40 млрд. Її встановить Єврокомісія після консультацій з країнами-членами, кажуть співрозмовники.

У червні лідери G7 домовилися про надання Україні кредиту в розмірі $50 млрд, який буде погашатися за рахунок майбутніх прибутків від заморожених золотовалютних резервів РФ.

Згідно з цим планом, ЄС і США нададуть по $20 млрд, а решту $10 млрд розділять між собою Британія, Японія і Канада.

Але США, щоб забезпечити стабільний потік доходів для обслуговування кредиту, зажадали гарантій, які б забезпечили заморожування російських активів, більшість з яких знаходиться в Європі.

Єврокомія у свою чергу запропонувала подовжити термін дії санкцій, що заморожують російські активи, з нинішнього шестимісячного періоду до 36 місяців, щоб забезпечити більшу юридичну визначеність. Інші запропоновані варіанти включають продовження санкцій на п’ять років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Однак Віктор Орбан, який раніше накладав вето на підтримку України з боку ЄС, наразі блокує таке продовження, кажуть співрозмовники видання.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-17 10:03:11